Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic na 13. Svetovni konferenci Mednarodnega inštituta ombudsmanov v Haagu

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se v Haagu na Nizozemskem udeležuje 13. Svetovne konference Mednarodnega inštituta ombudsmanov (IOI), ki jo je odprl Nizozemski kralj Willem-Alexander, in poteka od 12. do 17. maja 2024. Pod sloganom 'Delujmo skupaj za naš jutri' se je udeležuje 273 udeleženk in udeležencev. »Takšni dogodki so odlična platforma za izmenjavo izkušenj in stališč o številnih izzivih, ki smo jim priča pri varovanju človekovih pravic. Radikalne geopolitične spremembe postajajo stalnica, ukvarjamo se z erozijo demokratičnih norm in vrednot, z revolucijo na področju pametnih tehnologij in umetne inteligence, hkrati pa je naš planet zaradi podnebnih sprememb vse bolj ogrožen,« je dejal Svetina. Kot je povedal, so se s kolegi iz več kot 80 držav sveta pogovarjali o vlogi instituta ombudsmana, ki ni le na področju varovanja pravic prebivalk in prebivalcev ter dajanja priporočil odločevalcem, temveč tudi v obravnavi širših družbenih vprašanj, krepitvi demokracije in pravne države ter sodelovanja med sorodnimi institucijami. 

»S kolegi smo se strinjali, da je vloga ombudsmanov oz. nacionalnih institucij za človekove pravice pri reševanju najbolj perečih izzivov, s katerimi soočamo, izjemno pomembna. Močne, strokovne, neodvisne in učinkovite nacionalne institucije so zagotovo eno od meril delovanja pravne države. Nujno je izobraževanje, ozaveščanje, spodbujanje, krepitev kulture spoštovanja človekovih pravic, zagotavljanje večje dostopnosti do pravnih sredstev ter širjenje in krepitev neformalnih oblik varstva človekovih pravic,« je dejal varuh. Izpostavil je načela transparentnosti, pravičnosti, objektivnosti in nepristranskosti ter proaktivnega delovanja in komuniciranja, še posebej z ranljivimi skupinami. »Proaktivnost mora biti stalna zaveza, prav tako dialog z organizacijami civilne družbe, enako neposreden stik z ljudmi na terenu, za katerega pa se vse bolj zdi, da se v dobi tehnološkega napredka in širše uporabe digitalnih tehnologij vse bolj umika v ozadje,« je poudaril Svetina. Kolegom je predstavil prakso t. i. Varuhovih kotičkov, ki jih je postavil že v skoraj 80 občinah po Sloveniji in s pomočjo katerih se želi slovenska institucija varuha neposredno na terenu približati ljudem v njihovem okolju.

Dodal je, da se morajo tudi instituti ombudsmana prilagajati in spopadati z izzivi, ki jih prinaša digitalno okolje. Posebej je poudaril, da institucija Varuha podpira prizadevanja Sveta Evrope za urejanje razvoja in uporabe umetne inteligence na podlagi standardov človekovih pravic, demokracije in vladavine prava. »Slovenski Varuh sicer še ni naletel na konkretne primere zlorabe umetne inteligence na nacionalni ravni, a ostajamo previdni, saj je ob številnih koristih umetne inteligence na tem področju tudi obilo potencialnih nevarnosti za človekove pravice«. Opozoril je tudi na pomen vključujoče digitalizacije, na pomen boja proti spletnim goljufijam in nasilju ter pomen digitalnega opismenjevanja. »Tehnologija se razvija bistveno hitreje kot naš odnos do sočloveka, zato je lahko koristna kot vodilo napredka, vendar le, če jo le znamo pravilno uporabiti,« je poudaril. Koraki od določil iz Splošne deklaracije o človekovih pravicah iz leta 1948 do uresničitve v praksi so pogosto zelo počasni in včasih usmerjeni tudi v napačno smer, a prav to je po mnenju Svetine eden izmed najpomembnejših segmentov pri vzpostavljanju demokratičnih načel, socialne integracije, sprejemanju drugačnosti in odnosu do sočloveka,« je dejal varuh Svetina.

Udeleženci in udeleženke so posebno pozornost namenili tudi izzivom, s katerimi se soočajo novoizvoljeni ombudsmani. Izmenjava izkušenj in najboljših praks je zagotovila dragocene smernice za nove varuhe človekovih pravic, pa tudi za obstoječe, ki bodo lahko primere dobrih praks iz drugih držav uporabili pri svojem delu. Strinjali so se, da lahko le s skupnimi prizadevanji ustvarimo družbo, ki je pravična, poštena in vključujoča. Skrb za sočloveka namreč lahko ustvarja pogoje za kakovostno življenje celotne skupnosti. Ob zaključku konference so še enoglasno ponovno potrdili zavezo nacionalnih institucij za človekove pravice k temu, da podpirajo demokratične vrednote, spodbujajo odgovornost ter se zavzemajo za pravice in blaginjo vseh prebivalk in prebivalcev, kar so nenazadnje poudarili tudi v skupni Haaški deklaraciji.

Ob robu 13. mednarodne konference IOI sta se sestala tudi evropski in svetovni upravni odbor te mednarodne organizacije, katerega novoizvoljeno predsedstvo je svoj mandat nastopilo na srečanju v Hagu. Predsednica je postala Nashieli Ramírez Hernández, sicer predsednica komisije za človekove pravice iz Ciudad de Méxica, prvi podpredsednik Mohamed Benalilou, varuh človekovih pravic iz Maroka, drugi podpredsednik pa Peter Boshier, sicer ombudsman Nove Zelandije. V svetovni upravni odbor IOI je bil ponovno izvoljen tudi slovenski varuh Peter Svetina, ki kot eden izmed direktorjev zastopa evropski del IOI. Ob tej priložnosti sta se ob robu konference v Haagu sestali tako odhajajoče kot novo izvoljeno predsedstvo, pa tudi vodstvo Združenja mediteranskih ombudsmanov, kjer je Svetina podpredsednik.  

* * *

IOI, ki je bil ustanovljen leta 1978, sicer združuje več kot 200 organizacij ombudsmanov z vsega sveta, njeno delo pa je posvečeno človekovim pravicam in temeljnim svoboščinam. V njej že od samega začetka svojega delovanja sodeluje tudi institucija Varuha človekovih pravic RS.

Natisni: