Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Prispevek izkušenj slovenskega DPM pri oblikovanju vodnika o pravicah osumljencev in obdolžencev

Zapor

Namestnik varuha Ivan Šelih se je 14. maja 2024 na povabilo Sveta Evrope udeležil sestanka delovne skupine za pripravo praktičnega vodnika za državne preventive mehanizme (DPM) za spremljanje in poročanje o izvajanju Priporočila o procesnih pravicah osumljencev in obdolžencev, ki jim je bil odrejen preiskovalni pripor, ter materialnih pogojih pripora (Priporočilo)[1].

Evropska komisija je priporočilo sprejela konec leta 2022. Z njim so določene smernice za države članice za sprejem učinkovitih, ustreznih in sorazmernih ukrepov za okrepitev pravic vseh osumljencev in obdolžencev v kazenskem postopku, ki jim je odvzeta prostost. Priporočilo določa tudi smernice v zvezi s procesnimi pravicami oseb, ki jim je bil odrejen preiskovalni pripor, kot tudi smernice za materialne pogoje pripora, in sicer, da se osebe, ki jim je bila odvzeta prostost, obravnava dostojanstveno, da se spoštujejo njihove temeljne pravice in da je odvzem prostosti le ukrep v skrajni sili.

Namestnik varuha Šelih je okviru izmenjave predlogov o vsebini in obliki praktičnega vodnika posredoval svoje predloge, izhajajoč iz bogatih izkušenj DPM Slovenije.

Delovno skupino sestavljajo strokovnjaki iz nekaterih DPM (poleg Slovenije, še predstavnice DPM iz Italije, Poljske in Francije), predstavniki Sveta Evrope in strokovnjaki, izbrani iz natečajne skupine. Znova se bo sestala na naslednjem sestanku septembra, ko bodo izbrani strokovnjaki pripravili tudi osnutek vodnika.


[1] Priporočilo Komisije, Bruselj 8. 12. 2022, (C(2022) 8987 final.

Natisni: