Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM nenapovedano v Domu upokojencev Center Ljubljana, enote Roza kocka

Dvorišče doma za starejše

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 27. 11. 2023 opravil redni nenapovedani obisk Doma upokojencev Center, Ljubljana, enote Roza kocka. Člana DPM je sprejela vodja tima, posamezna pojasnila pa so podale tudi oskrbovalke v enoti. Enota Roza kocka ima dva verificirana varovana oddelka s skupno kapaciteto 24 postelj, v času obiska DPM je bila ena postelja prazna, vendar je enota že pričakovala sprejem novega stanovalca. Glede na prejeto pojasnilo sta oddelka praviloma polna, delno je razlog tudi v tem, da imajo zaposleni težave s prepričevanjem stanovalcev, predvsem pa njihovih svojcev, da bi nepokretni stanovalec, ki ne potrebuje več (posebnega) varovanja, potreboval negovalni oddelek in bi torej moral biti premeščen.

DPM je ugotovil, da je stavba Enote razmeroma nova in čista, z urejeno okolico in vrtom, bivalne razmere za stanovalce so bile torej dobre, kar je pohvalil. Ob svojem obisku na varovanih oddelkih tudi ni zaznal neprijetnih vonjav, kar načeloma kaže na to, da je tudi oskrba stanovalcev dobra.

DPM je ob svojem obisku podal 15 priporočil, namenjenih izboljšanju stanja in odpravi posameznih ugotovljenih nepravilnosti. Ob tem je treba posebej izpostaviti priporočilo, naj Enota Roza kocka razmisli o namestitvi držal na stopnišču na obeh straneh, kar bi zagotavljalo večjo varnost stanovalcem z zmanjšanjem možnosti padca in posledično (hudih) poškodb. Dom upokojencev Center, Ljubljana je v odzivu na predhodno poročilo med drugim pojasnil, da stopnišče, ki povezuje oba varovana oddelka, ni namenjeno vsakodnevnemu prehodu stanovalcev, temveč je dodatna oblika prehoda v primeru požara. Iz tega razloga je stopnišče zaprto z vrati tako v pritličju kot v nadstropju. DPM je glede na prejet odziv opozoril, da bi bilo v primeru, če je omenjeni prehod preko stopnišča namenjen kot evakuacijska pot v primeru požara, še toliko bolj treba zagotoviti vso potrebno varnost ob njegovi morebitni uporabi. V primeru evakuacije zaradi požara bo zelo težko zagotoviti spremstvo vsakega stanovalca na stopnišču, dvigalo pa se v takšnem primeru ne sme uporabljati. Zato bi bil razmislek o dodatnem držalu vsekakor smiseln. DPM je pritrdilo tudi Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je opozorilo, da Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za izvajalce socialnovarstvenih storitev v četrtem odstavku 10. člena opredeljuje: "Stopniščne rame z ustrezno dimenzioniranimi stopnicami morajo biti široke najmanj 120 cm z največ 10 stopnicami med podesti in obojestransko opremljene z oprijemalnimi ročaji, ki se končujejo vodoravno ob zadnji stopnici." Dom upokojencev Center, Ljubljana je po ponovnem opozorilu pojasnil DPM, da je takoj po prejetem priporočilu pristopil k uresničitvi omenjenega priporočila. Svojemu odgovoru je priložil fotografijo, iz katere je razvidno, da je sedaj držalo za oporo stanovalcem nameščeno na obeh straneh stopnišča.

DPM je ob svojem obisku med drugim opozoril tudi, da je klicni sistem za klic v sili (SOS tipke v sobah stanovalcev in toaletnih prostorih) učinkovit samo, če stanovalci vedo, čemu je namenjen in ga znajo uporabiti. Zato je Enoti Roza kocka priporočil, da zaposleni skušajo stanovalcem večkrat, na njim čim bolj razumljiv način, pojasniti pomen tipk za klic v sili in jim prikazati, kako se tipke uporabijo. DPM se zaveda pomena aktivnega preživljanja časa stanovalcev v domu starejših, zato je priporočil Enoti Roza kocka, da je televizijski sprejemnik vključen zgolj takrat, ko to želijo stanovalci sami ali pa takrat, ko zaposleni program aktivno spremljajo z njimi. Posedanje stanovalcev pred televizijski sprejemnik zgolj zaradi razbremenitve zaposlenih ali kot nadomestilo za druge, bolj kvalitetne aktivnosti, vsekakor ni primerno. Dom upokojencev Center, Ljubljana je v odzivu na poročilo pojasnil, da so zaposleni seznanjeni s priporočilom DPM, ki mu bodo tudi sledili.

Opisana in ostala priporočila DPM ter odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: