Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor, Oddelek Murska Sobota

Stavba zapora v Murski Soboti

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 26. 3. 2024 opravil redni nenapovedan obisk Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor, Oddelek Murska Sobota (oddelek). Člana DPM sta opravila pogovor z vodstvom, pregledala prostore oddelka in se pogovorila s prisotnimi zaprtimi osebami, ki so to želele. Podala sta 12 priporočil, od katerih je bilo pet sprejetih in že uresničenih, sedem pa je bilo sprejetih, vendar še ne v celoti uresničenih. 

DPM je kot pozitivno ocenil, da so bila od prejšnjega obiska dodatno uresničena še štiri priporočila. Na predlog DPM-ja so bila na primer okna na hodniku pripornega oddelka zamenjana. DPM je kot pozitivno ocenil tudi, da osebe, nameščene v zaprtem režimu prestajanja kazni zapora, niso imele pripomb glede bivalnih pogojev, odnosa osebja, hrane in aktivnosti.

DPM je znova priporočil, da se pripornike v bivalne prostore zaprtega režima prestajanja kazni zapora namešča zgolj izjemoma oziroma le za kratek čas. Generalni urad Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) je sporočil, da bodo navedeno priporočilo upoštevali v največji možni meri. Obenem pa je dodal, da so glede na trenutno število  pripornikov v oddelku primorani pripornike nameščati tudi na zaprti obsojeniški oddelek.

DPM je znova priporočil še, da oddelek, matični ZPKZ Maribor, kot tudi URSIKS vložijo več napora pri iskanju možnosti za zagotavljanje dela za zaprte osebe, da bo vsaj tako, kot je bilo že bilo v preteklosti, ko so bile za delo zagotovljene delavnice v okviru JGZ Rinka. Generalni urad URSIKS je sporočil, da se zavedajo, da je omogočanje dela zaprtim osebam eno izmed pomembnejših nalog pri njihovi obravnavi, saj delo pomembno vpliva na rehabilitacijo posameznikov in njihovo psihično stanje ter zadovoljstvo, vendar jim poleg hišnih del praktično ne morejo ponuditi drugega dela. Trenutno dela devet zaprtih oseb, in sicer štirje v kuhinji, dva pleskata, eden dela v pralnici, eden na vrtu, en pa je redar. Vse zaprte osebe, ki pokažejo interes za delo, skušajo razporediti na delo znotraj zavoda. Priročna delavnica trenutno ni v uporabi, ker tudi Zavod Rinka ne more zagotoviti primernega dela. Ob tem je URSIKS dodal, da gre za prostor, kjer lahko ročno delo opravljata samo dve osebi, namestitev kakršnihkoli strojev ali orodij pa ni mogoča.

Prav tako je DPM znova priporočil, da vodstvo oddelka vloži več napora v zagotavljanje vključevanja zaprtih oseb v katerokoli (formalno ali neformalno) obliko izobraževanja. Generalni urad URSIKS je sporočil, da je bila preteklo leto zaposlena psihologinja, kar jim omogoča, da lahko še več časa namenijo izvajanju zagotavljanja dela izven zavoda in tudi zagotavljanju izobraževanja zaprtih oseb. Nadalje je pojasnil, da že poteka postopek za vpis enega obsojenca v program strokovnega izobraževanja kovin. Aktivno sodelujejo z Ljudsko univerzo v Murski Soboti v okviru projekta Temeljne kompetence 2023-2029, trenutno poteka evidentiranje kandidatov za izobraževanje s področja računalništva, tujih jezikov in slovenskega jezika za tujce. Obsojencem, ki že koristijo zunajzavodske ugodnosti, pa omogočajo, da se sami udeležijo izobraževanj pri izvajalcih izobraževanj zunaj zavoda. Velikokrat pa se pojavi ovira, da so tovrstna izobraževanja samoplačniška in si jih obsojenci ne morejo privoščiti.

Več podrobnosti v zvezi s priporočili DPM-ja in odzivi nanje so razvidni iz preglednice.

Natisni: