Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja na obisku pri ministrici Kresalovi

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik se je odzvala povabilu ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in se sestala z njo na sedežu ministrstva.

 

Po srečanju sta podali skupno izjavo za javnost. Ministrica je povedala, da sta se pogovarjali predvsem o delu policije, implementaciji zakona o izbrisanih in novem zakonu o mednarodni zaščiti oziroma o njegovih izboljšavah. Varuhinja je sodelovanje z ministrstvom ocenila kot dobro.

V zvezi z delom policije, na katero po besedah ministrice prejmejo največ pripomb Varuha, je Kresalova predstavila varuhinji ukrepe za preprečevanje mobinga in nudenje pravne pomoči policistom. Poudarila je, da je policija v letu 2009 obravnavala za 145 odstotkov več kaznivih dejanj s področja delovnopravne kriminalitete kot leto prej, v letošnjih petih mesecih pa kar 214 odstotkov več kot lani. Predstavila ji je tudi ukrepe policije zoper šikaniranje in zaposlovanje na črno, kar sicer označuje kot odziv družbe na krizo.

Na srečanju sta se dotaknili tudi problematike nezakonitega prebivanja tujih delavcev, vožnje policistov pod vplivom alkohola ter ureditve prostorov za pridržanje.

V zvezi z zakonom o izbrisanih je ministrica varuhinji povedala, da zakon stopi v veljavo 24. julija, sočasno bo začel veljati tudi pravilnik. Ob tem so zagotovili informacijsko podporo delavcem upravnih enot, usposabljanja, posebno brošuro pa tudi posebno številko za pomoč. Varuhinjo je ministrica seznanila tudi z novim zakonom o mednarodni zaščiti, ki po njenih besedah dviguje raven demokratičnosti v Sloveniji.

Varuhinja je poudarila, da je Kresalova prva ministrica, ki jo je povabila na povratni sestanek. Vesela je, da so uvedli psihosocialno pomoč policistom, ki naletijo na prizore, ki povzročijo stres, ter ukrepov na področju odpravljanja trpinčenja in šikaniranja na delovnem mestu.

Policija je po njenih besedah napredovala tudi na področju nasilja v družini, saj se v večji meri odziva z ovadbami. Ob tem si želi, da bi s tožilstva dobivala povratne informacije, kaj se s temi ovadbami zgodi pozneje.

Pohvalila je ukrepe, ki so jih uvedli proti vinjenim policistom ter nasploh delo policije s področja varovanja človekovih pravic. Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je naredilo velike spremembe, "saj se lahko o ugotovljenih slabostih pogovarjajo".

Na novinarsko vprašanje glede nasilja zaradi nestrpnosti, je Kresalova odgovorila, da je njena "usmeritev jasna"; kot ministrica se zavzema za "ničelno toleranco do kakršnega koli nasilja, sploh če izvira iz osebne okoliščine posameznika". Varuhinja pa je odvrnila, da stanje na tem področju ni zadovoljivo, na kar "nas opozarjajo mediji, policija pa tudi tuji predstavniki in organizacije". Meni, da bi že vzgojno-šolski sistem moral poskrbeti za učenje večje strpnosti.

Natisni: