Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala v Slovenj Gradcu

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je poslovala v prostorih Mestne občine Slovenj Gradec, kjer se je v osmih razgovorih seznanila z različnimi težavami državljanov. Kot je povedala na novinarski konferenci po opravljenih razgovorih, je glede na položaj v regiji pričakovala več socialnih problemov.

Varuhinja je s sodelavci v Slovenj Gradcu obravnavala skoraj celotni spekter pravic, ki jih sicer obravnava Varuh človekovih pravic RS. Od tistih najpogostejših, vezanih na delo sodišč in davčne uprave, do zdravstvenih pravic in pravic starejših in ločenih staršev ter do dela centrov za socialno delo in policije, je med drugim nanizala dr. Čebašek - Travnikova. Med predstavljenimi problematikami bo po njenih besedah morda tudi kakšna, ki jo bo varuhinja s sodelavci prepoznala kot utemeljeno, za kar morajo biti izpolnjeni določeni pogoji.

V pričakovanju razgovorov je glede na poslabšanje socialnih razmer v regiji po stečaju dveh Preventovih družb pričakovala, da ji bodo državljani predstavili več socialnih težav, vendar se to ni zgodilo. Varuhinja domneva, da je razlog v tem, da so na novo brezposelni pravočasno dobili prvo ustrezno pomoč občin, centrov za socialno delo in humanitarnih organizacij. Kot drugi možen razlog pa je navedla, da o njenem obisku v Slovenj Gradcu morda niso bili obveščeni.

Varuhinja se je med drugim seznanila s pobudo Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem, katere predstavniki so med drugim izpostavili slabo dostopnost do psihiatrične pomoči na Koroškem v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami. Varuhinja to v regiji, ki se sooča z povečanjem brezposelnosti, vidi kot velik problem, zaveda pa se, da strokovnjakov za to področje primanjkuje. ZZV je varuhinjo opozoril tudi na potrebo po podrobnejših analizah zdravstvenega stanja ljudi v regiji, predvsem pa po primerjavah z drugimi regijami po državi.

Varuhinji se zdi zanimivo, da zdravniki tako na Koroškem kot tudi drugje po Sloveniji poiščejo priložnost, da se srečajo z varuhinjo in da ji predstavijo probleme na terenu. S tem se trudijo, da bi se dostopnost do zdravstvenih storitev ohranjala, če ne že povečevala tudi v bolj odročnih krajih in krajih, ki so oddaljeni od centov.

Današnje poslovanje varuhinje v Slovenj Gradcu je del njenega dela, ki ga redno opravljala po slovenskih regijah, predvsem z namenom, da se lahko z varuhinjo srečajo ljudje, ki živijo zunaj Ljubljane in tamkajšnjega sedeža institucije varuha človekovih pravic, je poudarila.

Natisni: