Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina na delovnem srečanju s katalonskim ombudsmanom Ribójem

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na delovnem obisku gostil Rafaela Ribója, katalonskega ombudsmana in regionalnega predsednika za Evropo v okviru Mednarodnega inštituta ombudsmanov (International Ombudsman Institute), v katerem sodeluje več kot 100 ombudsmanskih institucij. Po prvem srečanju maja 2019 v Barceloni, je današnji obisk nadaljevanje dobrega bilateralnega sodelovanja, katerega namen je izmenjava izkušenj med institucijama. Intenziviranje aktivnosti na mednarodni ravni, tako v okviru uveljavljenjih ombudsmanskih združenj kot tudi neposrednih dvostranskih odnosov s kolegi iz tujine, je namreč ena glavnih prioritet varuha Petra Svetine. Ob tem pa dosedanje izkušnje kažejo, da slovenski Varuh s svojim delovanjem in rezultati vsekakor lahko suvereno deli izkušnje iz svoje prakse z drugimi institucijami s področja varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Srečanja s kolegi iz tujine so nenazadnje tudi dobrodošla izkušnja in pomoč pri prihodnjih prizadevanjih za uveljavljanje slovenske nacionalne institucije za človekove pravice doma in v tujini. To je še toliko bolj pomembno odkar je Varuh jeseni 2018 zaprosil za pridobitev statusa A po Pariških načelih (Principles relating to the Status of National Institutions – The Paris Principles). Po pripravi vseh relevantnih dokumentov, ki jih je Slovenija Visokemu komisariatu Združenih narodov za človekove pravice, ki ga vodi Michelle Bachelet, oddala 15. oktobra 2019, naj bi bila končna odločitev  o tem sprejeta v letu 2020. Varuh je namreč s spremembo Zakona o varuhu človekovih pravic leta 2017 ter z začetkom delovanja Sveta varuha za človekove pravice in Centra za človekove pravice zadostil kriterijem za nacionalno institucijo s statusom A po Pariških načelih, ki opredeljujejo naloge in pogoje za priznanje tovrstnih institucij. Do sprememb je Varuh deloval zgolj kot NHRI s statusom B. Kot je na srečanju s kolegom Ribójem poudaril varuh Svetina, bo pridobitev statusa A nedvomno pomembno prispevala tudi k mednarodnem ugledu Slovenije na področju varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Ob robu srečanja je katalonski ombudsman sodelavkam in sodelavcem Varuha predstavil t. i. katalonsko vprašanje in njihova prizadevanja za neodvisnost.

Natisni: