Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja obiskala Slovence na avstrijskem Koroškem

Po lanskem obisku Rezije in tamkajšnjih Slovencev je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer s sodelavci letos obiskala Slovence na avstrijskem Koroškem. Mag. Polona Sketelj iz Slovenskega etnografskega muzeja jih je seznanila z življenjem, delom in prizadevanji za ohranjanje slovenstva Slovencev na avstrijskem Koroškem, posebej prebivalcev dvojezične občine Bilčovsa/Ludmannsdorfa, saj je prav v tem kraju pred leti opravljala raziskave za svojo magistrsko delo in objavila o njem tudi dve knjigi.

V kraju Bilčovs so se prepričali o moči sodelovanja skupnosti. S pesmijo so jih sprejeli učenci in učitelji dvojezične ljudske šole. V odsotnosti ravnatelja jih je nagovorila dolgoletna, sedaj upokojena ravnateljica Theresia Kapus. 

Ogledali so si podjetje Holzbau Gasser Gmbh, ki je kot tesarska delavnica leta 1953 zaposlovalo 5 ljudi, danes pa kot podjetje za gradnjo iz lesa že 50, od tega 48 Slovencev. Vitalni skorja 90-letni lastnik Franz Gasser jim je razkazal sodobno tehnologijo, s katero delujejo trajnostno in naravi prijazno. V spremstvu domačinke Marthe Mann so si ogledali tudi park lesenih skulptur, delo številnih umetnikov, ki ga je zasnovala žena sedanjega lastnika podjetja dr. Ingrid Gasser.

Predsednik Krščanske kulturne zveze, župnik Janko Krištof jim je v sodobnem farnem domu, ki ga je zgradilo podjetje Gasser in načrte zanj narisal domačin arhitekt Toni Reichmann, predstavil bogato kulturno udejstvovanje Slovencev v fari ter jih popeljal skozi farno cerkev sv. Jakoba.

Predsednica Slovenskega prosvetnega društva Bilka Marija Weber Ogris pa jim je na sedežu društva predstavila bogato zgodovino in raznolike dejavnosti društva, ki s svojo bogato kulturno dejavnostjo ohranja slovenski jezik in kulturo ter ga prenaša iz roda v rod in ga varuje pred izumrtjem. Delovanje dvojezične občine v okraju Celovec-dežela na avstrijskem Koroškem je sodelavkam in sodelavcem Varuha predstavil še župan občine Bilčovs Manfred Maierhofer.

Spoznali so tudi družino Ogris in njeno zgodovino ter prizadevanja za ohranitev slovenstva na avstrijskem Koroškem. Eden članov družine, nekdanji poslanec v koroškem deželnem zboru in župan občine Bilčovs Hanzi Ogris st., je prav 22. 6. 2016 prejel Kugyjevo nagrado za svoje življenjsko delo na narodnopolitičnem, političnem, občinskem, gospodarskem in čezmejnem področju. Nagrado podeljuje ena od krovnih organizacij koroških Slovencev, Skupnost koroških Slovencev in Slovenk v rednih presledkih odličnim osebnostim, ki bistveno prispevajo k uresničevanju kulturnega, vzgojnega, političnega, gospodarskega, športnega in splošno-človeškega zbliževanja narodov sosedov na avstrijskem Koroškem in v celotni Alpsko-jadranski regiji. Letos so jo podelili že desetič.

Koroški Slovenci v Bilčovsu so izrazili veliko veselje nad obiskom varuhinje s sodelavci, saj tudi srečanja s predstavniki slovenskih institucij ohranjajo vez s slovenskim jezikom in kulturo, da ne zamreta.

Natisni: