Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnik varuha na otroškem parlamentu o pomenu aktivnega prizadevanja za pravice otrok

Namestnik varuha dr. Jože Ruparčič, ki pri Varuhu skrbi za uresničevanje pravic otrok, je danes, 17. 3. 2022 na 32. mestnem otroškem parlamentu v Ljubljani pozdravil otroke in druge udeležence parlamenta.

Spomnil je, da je nujno, da so otroci vedno prepoznani kot nosilci pravic in ne le kot tisti, ki jih je treba zaščititi. V vseh postopkih je nujno iskati največjo korist za otroka kot to predvideva tudi Konvencija o otrokovih pravicah. Tudi zato morajo biti vsi postopki, ki zadevajo otroke, izpeljani humano in ob upoštevanju pravic otrok, je poudaril.

»Pri Varuhu ugotavljamo, da v praksi žal še vedno nismo storili vsega za pravo zaščito vaših pravic. Ne pretehtamo dovolj vaših mnenj, želja in interesov ter na nezadostni podlagi odločamo o vaših koristih,« je bil kritičen namestnik varuha. »Tudi zato se pri Varuhu trudimo da bi se vsi postopki, kjer ste vpleteni otroci čim prej zaključili v vašo največjo korist. Temu nenazadnje služi tudi Zagovorništvo otrok, ki je organizirano pod okriljem naše institucije,« je poudaril namestnik in otrokom predstavil institut, ki jim omogoča, da je njihov glas v postopkih slišan.

Spregovoril je tudi o projektu Varuha Če vidiš krivice, uporabi pravice!, ki otroke spodbuja, da aktivno ukrepajo, če se jim kršijo pravice ali pa kršitve zaznajo v svoji okolici. Ob koncu jih je spodbudil, naj pogumno sledijo klicu njihovega srca o tem, kar bi radi dosegli, in naj ta preglasi vse ovire, ki se jim bodo postavljale na pot.

 

 

Natisni: