Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina: »Če želimo ostati zelena oaza v Evropi, ni dovolj le strategija, ampak tudi njena uresničitev.«

Varuh človekovih pravic Peter Svetina, se je danes 10. novembra 2021, v Biotehniškem centru v Naklem udeležil mednarodne konference 5. festivala Ko učim gradim – z mislijo na zemljo. Osrednja tema letošnje konference je usmerjena v prihodnost planeta, pripravljena pa s ciljem navdihovati mlade za trajnostno delovanje.

»Vesel sem, da se zavedanje o nujnosti zelenega razvoja v Sloveniji krepi. Živeti v čistem, urejenem in zdravem okolju je osnovna človekova pravica, zato je nujno odločno podnebno ukrepanje na vseh ravneh. Ekstremni vremenski pojavi, s katerimi se že srečujemo, med drugim ogrožajo tudi varnost in oskrbo s pitno vodo in hrano. Vsa ta tveganja, poleg širšega gospodarstva najbolj prizadenejo že tako ranljive skupine prebivalstva, predvsem revne,« je v nagovoru izpostavil varuh Peter Svetina.

Da bi lahko dosegli položaj, v katerem splošna dobrobit človeštva ne bo odvisna od izkoriščanja fosilnih goriv, je nujno povečevanje deleža obnovljivih virov energije v sistemu energetske oskrbe, pri čemer pa ne sme biti prezrto ustrezno varstvo človekovih pravic. »Za spremembe na bolje potrebujemo vključujoče sodelovanje vseh ljudi. Vesel sem, da so v središču današnje konference mladi, saj so mnogi med njimi že pogumni okoljski  ambasadorji in pobudniki raznoraznih iniciativ, ki od odločevalcev zahtevajo odločne ukrepe. A da bi bili zares uspešni, potrebujemo ustrezno stopnjo splošnega družbenega konsenza,« je povedal varuh človekovih pravic.

V zaključku nagovora je varuh Peter Svetina še poudaril, da mora biti v ospredju našega delovanja človek in če želimo, da Slovenija v prihodnosti ostane zelena oaza v Evropi, ne bo dovolj le pametna strategija, temveč predvsem njena ustrezna implementacija.

Natisni: