Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

DPM preveril uresničitev priporočil v domu starejših v Slovenskih Konjicah

Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM) svetovalec pri Varuhu človekovih pravic RS mag. Jure Markič in predstavnica nevladne organizacije humanitarno društvo Pravo za vse Ana Černec sta v torek, 2. 8. 2016, opravila kontrolni obisk dom starejših Lambrechtov dom Slovenske Konjice (Dom).  

Ob obisku sta preverila upoštevanje priporočil, ki jih je DPM podal v poročilu ob svojem prejšnjem obisku leta 2011, še posebej ustreznim temperaturam na oddelku Mavrica, torej oddelku, ki je prvenstveno namenjen osebam z diagnozo demence. Ob zadnjem obisku so bile namreč na tem oddelku v poletnem času temperature visoke.

Ob tem obisku je vodstvo socialno varstvenega zavoda poudarilo, da so v času od prejšnjega obiska DPM uredili klimatizacijo oddelkov, redno skrbijo za pravilno zračenje sob in skupnih prostorov ter za senčenje na strani, kjer se v okna upre sonce.

Tako smo tudi po merjenju temperature in pogledu na termometer, ki ga ima Dom na oddelku ugotovili, da so temperature na tem oddelku okoli 25 stopinj celzija, kar ocenjujemo kot primerno. Nedvomno so v primeru dela Doma vedno možnosti za  izboljšanje, zato smo že ob samem obisku predlagala, na kaj naj bo Dom še posebej pozoren v prihodnje, tovrstna priporočila pa bo vsebovalo tudi poročilo, ki bo pripravljeno na podlagi ugotovitev obiska.

Natisni: