Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja je s sodelavci poslovala v Kobaridu

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v sredo, 4. 10. 2017, s sodelavci poslovala v občini Kobarid. V prostorih občine so imeli pogovore z osmimi predhodno najavljenimi pobudniki in enim pobudnikom brez predhodne najave. Imeli so tudi pogovor z županom Robertom Kavčičem in direktorjem občinska uprave Simonom Škvorom. Po zaključku pogovorov je bila tudi krajša novinarska konferenca, na kateri je bila predstavljena problematika, ki so jo pobudniki izpostavili v pogovorih.

Varuhinja je na novinarski konferenci povedala, da v pogovorih ni bilo zaznati večje socialne stiske, kot je to pogosto v drugih občinah, kjer je velik problem visoka stopnja nezaposlenosti. V pogovoru z županom, je ta povedal, da imajo v Kobaridu zelo nizko stopnjo brezposelnosti, pod 10 odstotki, zato tudi ni večjih socialnih stisk. Pobudniki so v pogovorih izpostavili različno problematiko: v zvezi s stroški vzdrževanja nepremičnin pod spomeniškim varstvom oziroma z možnostmi za odstranitev (rušenje) teh nepremičnin, nedokončano popotresno obnovo objektov, urejanjem meje, priključkom na kanalizacijsko omrežje, vštevanjem nadur v pokojninsko osnovo in vštevanjem dela v zaporu v delovno dobo, težavami staršev pri stikih z otroki po razvezi ter uporabo slovenskega jezika na radiju in televiziji.

Župan in direktor občinske uprave sta varuhinjo in sodelavce seznanila, da v občini nimajo večjih težav oziroma jih sproti rešujejo. Dobro imajo poskrbljeno glede vrtca, šole, zdravstva, oskrbe starejših občanov. Občina Kobarid je povezana še s tremi drugimi občinami: Bovec, Tolmin in Kanal. Med seboj zelo dobro sodelujejo.

Natisni: