Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina na srečanju s predstavniki avtoprevoznikov pri OZS in GZS

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 21. junija 2022 na pogovor o izzivih v sektorju cestnega transporta sprejel Petra Piška, predsednika Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), Franca Seršena, podpredsednika Sekcije za promet pri OZS, Milana Slokarja, predsednika Sekcije za prevoz blaga pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ter Igorja Sepa, predstavnika Združenja za promet pri GZS.

Pogovarjali so se o delovnih pogojih za voznike tovornjakov, ki so velikokrat nečloveški in nedostojni, saj vozniki tovornjakov tudi po več dni nimajo možnosti uporabe toaletnih prostorov, tušev itd. »Pravica do dostojnega dela mora biti zagotovljena vsakomur brez diskriminacije, saj si vsakdo zasluži, da delo opravlja v zdravem in varnem delovnem okolju in je zanj pošteno plačan,« je poudaril varuh človekovih pravic.

Predstavniki avtoprevoznikov so na srečanju izpostavili tudi krizo pomanjkanja kadra, s katero se soočajo že zadnjih deset let. Ne primanjkuje pa le voznikov ampak tudi drugih delavcev, predvsem za delo v delovno intenzivnih panogah. Pri uvozu tujih delavcev podjetja velikokrat naletijo na birokratske ovire in dolgotrajne postopke pri pridobivanju delovnih dovoljenj za tuje državljane, kar institucija Varuha človekovih pravic opozarja že dlje časa, o tem redno piše v svojih letnih poročilih, na problematiko javno opozarja ter pristojnim organom naslavlja predloge in priporočila za spremembe ter za izboljšanje obstoječega stanja.

Natisni: