Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Pomoč zagovornika otroku, nameščenemu v vzgojni zavod

Okrožno sodišče je v postopku za vrnitev starševske skrbi, dodelitve mladoletnih otrok, določitve preživnine in stikov ter predlogom za izdajo začasne odredbe predlagalo, da se dečku, staremu 14 let, imenuje zagovornik otrok, s pomočjo katerega bo lahko jasno izrazil svoje mnenje.

Deček je bil pred nekaj leti nameščen v vzgojni zavod ob soglasju matere, očetu je bila roditeljska pravica odvzeta ter prekinjeni vsi stiki z otrokom. Starša sta v času skupnega bivanja z otrokom izkazovala očitno vzgojno nemoč in neprimerno skrb zanj. Pristojni center za socialno delo je staršem predlagal vključitev v programe starševstva, medtem ko je sodišču predlagal odvzem dečka v luči koristi otroka.

Na podlagi začasne odredbe sodišča so se stiki med očetom in dečkom spet začeli izvajati v omejenem obsegu. Sodišče je temu vsled predlagalo otroku zagovornika, da bi pridobilo mnenje otroka, kako si želi stike. Zagovornica in deček sta se srečala sedemkrat; deček je bil vesel njene družbe, pogovorljiv, iskreno pa je tudi priznal stisko, ki jo doživlja zaradi napetosti med očetom in mamo. Pove, da mu je v zavodu dobro in da se z vrstniki lepo razume, da pa pogreša očeta.

V svoji izjavi je deček zapisal, da verjame, da bo oče, ki je v preteklosti zašel na pot kriminala, ponovno zaživel tako, kot je prav, in da si zato želi, da bi lahko živel pri njem, saj ga spodbuja, da dokonča šolo, in je do njega prijazen. Z mamo si želi ohraniti redne stike: ne želi pa si živeti pri njej.

Sodišče je pred končno odločitvijo želelo slišati še glas otroka, zato je podalo pobudo za postavitev zagovornika otroku. Prav je, da se organi v situaciji, ko se odloča o otrokovi prihodnosti, predhodno pozanimajo, kakšna je volja otroka.

Natisni: