Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nepravilnosti policistov ob prevozu in pregledu pridržane osebe

Pobudnik, zoper katerega so policisti policijske postaje Hrastnik odredili pridržanje na podlagi prvega odstavka 238.b člena Zakona o varnosti cestnega prometa (to pridržanje lahko traja do 12 ur), se je pritožil, da mu pred namestitvijo v prostor za pridržanje niso omogočili, da bi se očistil, ker je med postopkom uporabe prisilnih sredstev »v hlače opravil veliko potrebo«.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je v odgovoru na pritožbo pobudnika sporočilo, da sta policista med prevozom pobudnika očitno lahko ugotovila, da je ta opravil »veliko potrebo v hlače«. Vendar

o tem nista obvestila dežurnega policista, ki je pobudnika sprejel v pridržanje na policijski postaji Trbovlje, čeprav je bila ta okoliščina nedvomno pomembna za nadaljnje ukrepe v zvezi s potekom pridržanja. Ugotovljeno je bilo tudi, da je tudi dežurni policist pregled pobudnika pred namestitvijo v prostor za pridržanje opravil površno, saj ni ugotovil pobudnikovega stanja. Pomanjkljivosti so bile ugotovljene tudi glede opremljenosti sanitarij v prostoru za pridržanje (kjer ni bilo toaletnega papirja) in dolžnosti dežurnega policista.

MNZ je zagotovilo, da je Policijska uprava Ljubljana glede ugotovljenih nepravilnosti ukrepala tako, da tega v prihodnje ne bi več bilo. Ukrepi so bili izvedeni na policijski postaji Trbovlje, kjer je bil pobudnik pridržan, in na drugih policijskih enotah, v katerih so prostori za pridržanje. Opravili so izobraževanje za starešine policijskih postaj in policiste. Pripravljen je bil opomnik za nadzorstveno spremljanje in vzdrževanje pričakovanega stanja na področju pridržanj. Opomnik zajema predvsem segmente, kjer je bilo ugotovljenih največ napak oziroma pomanjkljivosti.

Upoštevajoč odgovor MNZ, smo pobudnikovo pritožbo, ki se nanaša na nepravilnosti pri postopku policistov ob prevozu in namestitvi v prostor za pridržanje, ocenili kot utemeljeno. Pričakujemo, da bodo izvedene aktivnosti Policijske uprave Ljubljana res pripomogle k temu, da v prihodnje takšnih nepravilnosti, ki lahko prizadenejo človekovo dostojanstvo, ne bi več bilo. 6.1-24/2009

Natisni: