Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic o pomenu vključujoče informacijske družbe in dostopnosti do informacij ter storitev

Varuh Svetina na srečanju s predstavniki nevladnih organizacij s področja telekomunikacij in informacijske družbe

Pred svetovnim dnevom telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga obeležujemo 17. maja, je varuh človekovih pravic Peter Svetina danes, 16. maja 2023, na srečanje povabil predstavnike civilne družbe, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Srečanja z varuhom so se udeležili Marko Puschner iz Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, Matija Šuklje, Mateja Strašek in Simon Delakorda iz Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo, Neja Samar Brenčič iz Zavoda IZRIIS, Jože Gornik iz Zavoda Nefiks in Mitar Milutinovič iz Zavoda Plast8.

Varuh Svetina je poudaril, da je pri digitalizaciji družbe pomembno zagotavljati digitalno pismenost. »Posebno pozornost moramo nameniti pravičnemu dostopu do digitalnih tehnologij za vse prebivalce brez diskriminacije, še posebej za ranljive skupine. Pri Varuhu opažamo, da naraščajoča digitalizacija povzroča digitalno manj pismenim posameznicam in posameznikom mnoge stiske pri številnih vsakodnevnih dejavnostih, kot so naročanje na zdravniške preglede, bančno poslovanje, nakupovanje, saj se je večina teh storitev prenesla v digitalno obliko. Od pristojnih pričakujem, da čim prej ponudijo nabor ukrepov za boljšo digitalno pismenost vseh, še posebej ranljivih skupin,« je poudaril varuh Svetina.

Sogovorniki so se strinjali, da morajo pristojni sprejeti ukrepe za zaščito uporabnikov interneta in ozaveščati družbo glede mnogih zavajajočih vsebin ter lažnih novic na spletu. Treba je sprejeti tudi ustrezne ukrepe za preprečevanje vse pogostejših kibernetskih napadov, za preprečevanje sovražnega govora na spletu in družbenih omrežjih ter za preprečevanje prekomernih in nedopustnih posegov v zasebnost. »Da bi vzpostavili bolj vključujočo digitalno prihodnost in varnejšo uporabo interneta za vse, mora država sprejeti konkretne ukrepe glede varstva zasebnosti, spletnih prevar in nasilja ter glede izobraževanja o digitalnih orodjih. Ob tem pa pozdravljam številne aktivnosti nevladnih organizacij s tega področja, ki ozaveščajo in izobražujejo o različnih digitalnih orodjih. Dragocena in pomembna je tudi medgeneracijska pomoč, saj lahko mlajša generacija zelo pomaga manj digitalno pismeni starejši generaciji,« je izpostavil varuh človekovih pravic.

Že več let Varuh človekovih pravic opozarja, da morajo biti informacije in storitve posameznicam in posameznikom kljub naraščajoči digitalizaciji še naprej dostopne tudi v tiskani in analogni obliki. To zagotavlja dostopnost tudi tistim, ki niso vešči uporabe novodobnih tehnologij ali pa se na spletu ne počutijo varne oz. nimajo dostopa do digitalnih storitev. »Tudi institucijo Varuha želimo približati čim širšemu krogu ljudi, zato so informacije o našem delu, pristojnostih in o tem, kako in kdaj se obrniti na institucijo Varuha človekovih pravic, dostopne v digitalni in tiskani obliki. Po slovenskih občinah odpiramo Varuhove kotičke, na katerih so prebivalkam in prebivalcem na voljo koristne informacije o delu institucije v obliki zloženk in brošur ter tudi obrazec za vložitev pobude. Za tiste, ki so brskanja na spletu vešči, pa smo pripravili t. i. digitalne Varuhove kotičke, kjer so dostopne enake informacije kot v kotičkih, ki so postavljeni v posameznih občinah. To je pomembno, saj je dostop do informacij ena od osnovnih pravic vsakega posameznika v sodobni družbi,« je še poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Natisni: