Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na sedežu Varuha odprta žalna knjiga za pokojnega Ivana Bizjaka

Od 9. maja 2023 je na sedežu Varuha človekovih pravic RS, Dunajska cesta 56, Ljubljana (4. nadstropje), odprta žalna knjiga v spomin prvemu varuhu človekovih pravic v samostojni Republiki Sloveniji in politiku Ivanu Bizjaku, ki je preminil v 68. letu starosti.

V žalno knjigo se bo mogoče vpisati do vključno srede, 10. maja, med 10. in 14. uro. Zatem bo žalna knjiga na Ministrstvu za pravosodje. Pogreba, ki bo v petek, 12. maja, se bo udeležil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki se je z vpisom v žalno knjigo tudi poklonil spominu na pokojnika.

Ivan Bizjak je bil na položaj prvega slovenskega varuha človekovih pravic izvoljen leta 1994 in je to delo opravljal do konca šestletnega mandata, septembra 2000. Ob postavljanju temeljev institucije Varuha človekovih pravic Republike Slovenije je s takrat le peščico sodelavcev sledil trem vidikom delovanja, ki še danes razlikujejo institucijo Varuha od državnega aparata, ki ga nadzoruje. Za zbornik ob 20. obletnici delovanja Varuha, leta 2014, je poslanstvo institucije opisal z naslednjimi besedami: “Prvič, tu smo, da rešujemo probleme ljudi. Problem ni motnja v našem delu, problemi so naše delo. Drugič, za vsakogar, ki se obrne na nas, je treba storiti, kar največ moremo. Tretjič, biti moramo boljši od tistih, ki jih kritiziramo.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v odzivu na žalostno vest zapisal, da bo Ivan Bizjak ostal v spominu kot pomembna osebnost in velik človek, ki si je neutrudno prizadeval za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin slehernika. Njegova zapuščina je neprecenljiva, s svojim angažmajem in neutrudnim delom sodelavk in sodelavcev Varuha je namreč poskrbel za popravo na tisoče krivic. Kot strokovnjak za problematiko človekovih pravic je bil tudi po izteku mandata varuha spoštovan predavatelj in pisec številnih strokovnih člankov na to temo.

 

 

 

 

Natisni: