Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja človekovih pravic pri predsedniku Državnega zbora


Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan je v torek, 16. 10. 2018, na obisk sprejel varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer.

Varuhinji se je zahvalil za opravljanje zelo odgovornega in po njegovih besedah "nujno potrebnega ter hkrati občutljivega dela". »Srečujete se z ljudmi, ki jim je težko«, je dejal mag. Židan, in dodal, da »del bremena tako zagotovo pade tudi na vas«. Izrazil je občudovanje nad empatijo do ljudi, ki jo premore varuhinja Vlasta Nussdorfer: »Da ljudi poslušate in jim nudite razumevanje ter pomagate po svojih močeh«. Mag. Židan je v nadaljevanju tudi dejal, da je delo Varuha vedno spoštoval in da se je vedno trudil, še kot minister, prisluhniti in hitro odzvati na odprta vprašanja in težave.

V pogovoru s predsednikom Državnega zbora je varuhinja človekovih pravic poudarila, da se veseli trenutka, ko bo februarja, ob koncu svojega mandata, predala Poročilo o delu Varuha človekovih pravic za leto 2018. Pri Varuhu so namreč, kot je dejala, zelo dejavni in aktivni, in tako bo po njenih besedah tudi Poročilo Varuha: »V znamenju plusov in tudi minusov«. Poudarila je, da se, poleg obravnavanja konkretnih pobud, pri Varuhu osredotočajo tudi na promocijo in izobraževanje o človekovih pravicah. V pogovoru je med drugim izpostavila tudi delo na področju zagovorništva, državni preventivni mehanizem, omenila pa je tudi ustanovitev Sveta varuha za človekove pravice.

Ob koncu pogovora se je varuhinja zahvalila predsedniku Državnega zbora za aktivno delo odborov in komisij Državnega zbora in dodala, da jo veseli velika dejavnost poslancev, saj to po njenih besedah kaže, da jih delo Varuha zelo zanima.


VIR: DZ

Natisni: