Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Razprava o prvem osnutku pravil za pridržanje migrantov pod okriljem Sveta Evrope

Namestnik varuhinje in vodja državnega preventivnega mehanizma (DPM) Ivan Šelih in svetovalec Varuha ter član DPM-ja Robert Gačnik, spec., sta se 31. 5. in 1. 6. 2017 v Strasbourgu v Franciji udeležila posvetovalnega sestanka DPM o osnutku pravil za pridržanje migrantov in neodvisnega spremljanja dela DPM-jev, ki sta ga pripravila Svet Evrope in OSCE/ODHIR.

Srečanja so se poleg predstavnikov mednarodnih organizacij (SPT, CPT, FRA, APT in ostalih) udeležili predstavniki velikega števila DPM iz držav članic Sveta Evrope pa tudi širše npr. DPM Kirgizije, Kazahstana in Maroka ter Tunizije. Predstavniki DPM so pozdravili pripravo osnutka obstoječih pravil za obravnavo pridržanj migrantov v enotnem dokumentu, saj so (bili) ti sedaj razdrobljeni po različnih mednarodnih aktih in predpisih ter drugih dokumentih. Prepričani so, da bodo ta pravila bistveno pripomogla k izboljšanju pogojev za pridržanje migrantov. Hvaležni so bili tudi Svetu Evrope za priložnost, da so lahko v dvodnevni razpravi skupaj s pripravljavci osnutka pravil za pridržanje migrantov izmenjali svoje poglede in pripombe o pripravljenem gradivu. DPM hkrati pričakujejo, da bodo v nadaljevanju priprave osnutka pravil posredovane pripombe iz dvodnevne razprave, vključno s pomisleki o pravni opredelitvi samega pridržanja in vprašanja, na katere osebe se pravila sploh nanašajo, upoštevane in da bodo imeli priložnost za ponovni pregled osnutka pravil.

Na dogodku se je predstavila tudi novo nastala organizacija z imenom Observatory of national preventive mechanisms against torture set up pursuant to the Optional Protocol to the Convention against torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or Punishment (NPM Observatory). Udeleženci so se lahko podrobneje seznanili z namenom ustanovitve Observatorija DPM-jev, ki naj bi preverjal kako posamezni DPM izvršujejo svoje naloge in pooblastila iz Opcijskega protokola h Konvenciji proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju (Opcijski protokol) in po potrebi ponudijo nasvete z namenom izboljšanja njihove učinkovitosti. Seznanili so se tudi s predvidenimi metodami dela Observatorija DPM-jev in kriteriji, ki jih bo uporabljal pri preverjanju dela DPM.



Natisni: