Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poslovala na Jesenicah

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je včeraj s sodelavci poslovala na Jesenicah.

Nazadnje je bila tam leta 2013. Varuhinja, njen namestnik Tone Dolčič in svetovalca pri Varuhu mag. Simona Mlinar in Gašper Adamič so se tokrat pogovarjali z 20 pobudniki, se srečali z županom Jesenic Tomažem Tomom Mencingerjem in ugotovitve predstavili na novinarski konferenci.

Zvočni posnetek novinarske konference lahko poslušate tukaj.

Župan je varuhinji predsatvil delovanje občine, nekaj besed pa sta namenila tudi primerom nedelovanja inšpekcijskih služb, kar ugotavlja tudi Varuh in na to opozarja med drugimi Inšpekcijski svet.

Povedala je še, da sta se s svetovalko pri Varuhu mag. Mlinar seznanili s številnimi osebnimi, družinskimi žalostnimi zgodbami, ki so tudi zgodbe nemoči. Nekateri so v svojih stiskah že na robu samomora, je dejala.

Opozorila je na primere deložacij, do katerih velikokrat pride zaradi prepoznega ukrepanja ljudi, ki jim grozijo dolgovi in rubežniki, posledično pa tudi deložacije. Izrazila je upanje, da bo načrtovana reorganizacija centrom za socialno delo omogočila izvajanje več svetovalnega in usmerjevalnega dela, kar bo izjemno koristno za ljudi, ki se vse prevečkrat ne znajdejo. 

Namestnik Dolčič je povedal, da sta s svetovalcem Adamičem obravnala 6 pobudnikov, saj dva nista prišla, popoldne pa sta s pogovori še nadaljevala. Iz primerov, ki sta jih obravnavala, kršitve pravic niso izhajale, predvsem sta pojasnila možnosti uporabe nekaterih pravnih poti. Opozoril je še, da nista prejela nobenega primera s področja sociale in pravic otrok.

Varuhinja je na vprašanje, ali opozorila na kršenje pravic organom še poženejo rdečico na obraz, dejala, da je precej opozoril Varuha upoštevanih, da Varuh opozarja in priporoča vztrajno, uspehe pa žanje šele na dolgi rok.

Natisni: