Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja čestitala za prizadevanja pri delu z otroki s posebnimi potrebami

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v četrtek, 4. 6. 2015,  nagovorila udeležence svečanosti ob 50. letnici delovanja CIRIUS Vipava.

Izrazila je spoštovanje vsem, tako staršem kot strokovnim delavcem, ki se z vso predanostjo že desetletja posvečajo skrbi otrok s posebnimi potrebami.

»To ni le služba, za to delo rabiš veliko več: človeka, ki mu daš veliko začetnico,« je med drugim dejala.

Varuhinja se zaveda, da brez države ne gre. Pri svojem delu prav skrbi za ranljive skupine ljudi s sodelavci posveča vso pozornost. Državo opozarja na pomen zgodnje in celostne obravnave oseb s posebnimi potrebami, na zagotavljanje vse zdravstvene pomoči, na zadostne kapacitete v varstveno delovnih centrih, na ureditev pravice družinskim pomočnikom ter otrokom ter odraslim, ki jih potrebujejo. Ob tem je opozorila, da morajo ministrstva na področjih oseb s posebnimi potrebami sodelovati z roko v roki.

Vsem državnim institucijam je priporočila, da tako kot Varuh človekovih pravic RS, vsako leto vsaj na počitniško prakso sprejmejo osebo s posebnimi potrebami.
»Pri varuhu smo to storili trikrat in obe dekleti sta nas veliko naučili. Zlasti strpnosti in potrpežljivosti,« je še povedala.

»Spoznati te osebe pomeni, da nam je mar, in pot od tu naprej bo lažja. To občutim vedno, ko na takih in podobnih dogodkih srečujem že kar - prijatelje. In prijatelje si izbiraš sam, jih razumeš in osrečuješ. Zakaj ne bi poskusil vsak? Osebe s posebnimi potrebami so tu -med nami. Morajo biti VIDNE! Včasih niso bile in to je bila velika napaka. Ne ponovimo je!« je varuhinja še dejala v svojem nagovoru zbranim na svečanosti ob 50-letnici CUDV Vipava.

Natisni: