Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina je ob prazniku dela spomnil na socialni dialog, ki je pomemben za enakomeren razvoj pravične družbe

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je bil ob mednarodnem prazniku dela, ki ga obeležujemo 1. maja, slavnostni govornik na dogodku pri Spominskem hramu na Javorovici nad Šentjernejem ter na tradicionalnem sindikalnem taboru Gorjanci – Miklavž, ki so ga organizirali Sindikati združeni v Zvezo delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost.

Poudaril je, da smo se v zadnjih dveh letih, v času, ki ga je močno zaznamovala pandemija koronavirusne bolezni, v zadnjih mesecih pa vojni v Ukrajini, lahko še bolj zavedali, kako ranljive so človekove pravice in kako hitro jih lahko izgubimo. »To so pravice in svoboščine, ki so nam jih priborile generacije posameznikov in skupin ter so zapisane v mednarodnih konvencijah in nacionalnih dokumentih. Rodimo se svobodni in s pravicami, ki so neodtujljive, poseganje vanje pa je mogoče le začasno, utemeljeno in z zakonsko podlago,« je spomnil varuh.

Dodal je, da prvi maj zanj ni politično nazorsko obarvan dan, ampak praznik vseh,  v procesu dela. Kot je poudaril, je plod dolgoletnega boja delavcev in njihovih predstavnikov, zato se ga moramo zavedati s polno odgovornostjo. Varuh še meni, da je prav socialni dialog pomemben za zdrav in enakomeren razvoj družbe. V pravični družbi namreč ne more biti pozabljen in vsak po svoji moči prispeva k njenemu blagostanju. »Najpomembnejši vidik tega praznika je, da opozarjamo, da imajo ljudje pravico do dela in zaposlitve ter da imajo pravico, da so za pošteno opravljeno delo tudi pošteno finančno in nefinančno nagrajeni. Delo ni enosmerna cesta, je dogovor med delavcem in delodajalcem, ki pa mora temeljiti na obojestranskem zaupanju in spoštovanju,« je na praznovanjih mednarodnega praznika dela še izpostavil varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Natisni: