Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varstvo osebnih podatkov

Pobudnica nam je poslala dopis, s katerim zavarovalnica obvešča njenega sina, da je na "črni listi", ki jo bodo poslali "na določene ustanove in podjetja", če ne bo poravnal svojih obveznosti do zavarovalnice. Pobudnica nas prosi, naj preverimo upravičenost takšnega dopisa z vidika varstva osebnih podatkov.

Pobudo smo skupaj s kopijo dopisa posredovali inšpektorju za varstvo osebnih podatkov ter ga prosili za ukrepanje v skladu z zakonom.

Inšpektor za varstvo osebnih podatkov nas je obvestil, da je na zavarovalnici opravil inšpekcijski pregled, kjer je bilo ugotovljeno, da je šlo za kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov. Direktor zavarovalnice je inšpektorju poslal pojasnila v zvezi s spornim dopisom, v katerih ugotavlja, da je poslovna enota v spornem dopisu uporabila "povsem neustrezne in neprimerne izraze". Zavarovalnica bo poskrbela, da zakon o varstvu osebnih podatkov v prihodnje ne bo kršen. Inšpektor je zavarovalnico opozoril, naj v prihodnje upošteva pravice, ki jih posamezniku daje zakon o varstvu osebnih podatkov. 1.7-1695/95

Natisni: