Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja z ekipo delovno prvič z novim generalnim direktorjem ZZZS-ja

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v sredo, 22. 3. 2017, srečala z generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjanom Sušljem. Srečanja so se udeležili tudi njuni sodelavci.

Govorili so o zagotavljanju zdravstvenih storitev zavarovancem, ki so nameščeni v socialnovarstvene zavode, ki nimajo koncesije za opravljanje socialne dejavnosti, o zdravljenju v tujini in s tem povezanih medijsko odmevnih primerih otrok ter o problematiki kritja stroškov v primeru bolnišničnih okužb pri namestitvah v domove za starejše.

Dotaknili so se primera uveljavljanja pravice do začasne zadržanosti od dela zaradi usposabljanja za rehabilitacijo otroka ter se posvetili še vedno odprtemu problemu zdravstvenega zavarovanja otrok po Konvenciji o otrokovih pravicah. Varuh se je srečal s primeri, ko so delodajalci delavce iz zdravstvenega zavarovanja odjavili za nazaj in želel izvedeti prakso ZZZS v takšnih primerih.

Opozoril je tudi na nejasnost pri tolmačenju predpisov v zvezi z neposrednim izplačilom nadomestila plače delavcu s strani ZZZS. Namestnika varuhinje Dolčiča je zanimala še uspešnost ZZZS pri uveljavljanju regresnih zahtevkov in stališče ZZZS do predvidene rešitve bolniške odsotnosti za največ eno leto.

Varuhinja in direktor ZZZS-ja sta se strinjala, da je dobre rešitve treba podpreti in iz dnevnega reda spraviti vsebine, na katere Varuh že leta opozarja.

Natisni: