Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja poudarila pomen raznolikosti pri zaposlovanju


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik se je danes, 29. 1. 2013, skupaj z namestnico mag. Kornelijo Marzel udeležila konference Raznolikost v zaposlovanju v javnem in privatnem sektorju, ki jo je ob zaključku enoletnega projekta Empower - raznolikost se splača pripravil Inštitut za afriške študije je v sodelovanju z agencijo IN in Evropsko mrežo za enakost spolov.

V svojem nagovoru je uvodoma povedala, da se družba ne zaveda dovolj vseh prednosti, ki jih prinaša raznolikost. Opozorila je na dosledno izvajanje delavske zakonodaje in na nujnost sprememb v nekaterih delih.

Na konferenci med drugim govorijo o spodbujanju in izzivih aktivne politike zaposlovanja v luči raznolikosti, o zaposlovanju invalidov, o diskriminaciji v zaposlovanju z verske perspektive ter o diskriminaciji imigrantskih delavcev.
Tudi te je varuhinja izpostavila v svojem nagovoru in pri tem opozorila na neplačevanje plač ter neustrezno ravnanje z zaposlenimi. O projektu Empower pa je povedala, da je usmerjen v pomoč tistim skupinam prebivalcev, ki so zaradi svojih osebnih lastnosti postavljene na rob družbe.

Raznolikost je po njenih besedah podlaga, na kateri se razvijata stigmatizacija in njena posledica diskriminacija. "Žal ljudje, ki so zaradi obeh prizadeti, praviloma ne znajo ali ne upajo sprožiti postopkov, v katerih bi se lahko borili za svoje pravice," je pojasnila. Med drugim je omenila težave žensk, zlasti pri nosečnosti, težave pri zaposlovanju pripadnikov romske skupnosti in odstranjevanje starejših delavcev.

"Ugotavljamo, da je napotitev na sodno pot uveljavljanja pravic neučinkovito, predrago in predolgo," je še povedala o kršitvah pravic delavcev in dodala, da se zato pri tem postavlja vprašanje njihovega pravnega varstva in pravne države.

Varuhinjin nagovor lahko ve celoti preberete tukaj.

Natisni: