Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja ob 100. obletnici romskega naselja Pušča

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je danes, 9. 9. 2011, nagovorila udeležence svečanosti ob 100. obletnici romskega naselja Pušča ob Murski Soboti.

 

 

Poudarila je, da je Pušča naselje, ki si zasluži našo pozornost in s katerim se lahko upravičeno ponašamo doma in v tujini.

Dejala je še, da je Slovenija na mnogih področjih vzor za urejanje vprašanj romske skupnosti, da pa v majhni Sloveniji tudi na tem področju obstaja veliko razlik. Po njenem mnenju bi država morala bolj uporabljati možnost neposrednega poseganja pri sprejemanju ukrepov za pravno in komunalno ureditev romskih naselij, saj je njena odgovornost razumljiva in nesporna tudi s sistemskega vidika prava varstva temeljnih pravic.

Varuhinja je prepričana, da je napredek romske skupnosti mogoče doseči le s skupnim delovanjem vseh virov, to so:

  • država, ki mora zagotoviti ustrezno zakonodajo in nadzor za njeno izvajanje, med nadzorniki je tudi Varuh človekovih pravic RS;
  • lokalna skupnost, katere naloga je izvedba neposrednega sodelovanja med romsko skupnostjo in sosedi ter
  • romska skupnost sama.

"Kadar ti viri delujejo usklajeno in v isti smeri, lahko opazimo napredek. Kadar pa takšne usklajenosti ni, tudi napredek izostane. Še več, pojavljajo se problemi, tako znotraj romske skupnosti, kot v vseh povezavah – z lokalno skupnostjo in z državo," je še poudarila varuhinja.

Njen nagovor si lahko v celoti preberete tukaj.

 

 

Pred slovesnostjo na Pušči se je varuhinja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih udeležila še predstavitve knjige z naslovom Dr. Vanek Šiftar - slovenski romolog.

Natisni: