Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja nagovorila udeležence natečaja o prostovolljstvu

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik je v torek, 10. 5. 2011, v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru nagovorila udeležence podelitve priznanj in nagrad nagrajenkam in nagrajencem natečaja Evropa v šoli z naslovom "Prostovoljstvo - voljan pomagati".

Na natečaju, ki je bil umeščen v leto prostovoljstva, so lahko sodelovali učenke in učenci osnovnih in srednjih šol, dijaških domov v Sloveniji in šol s slovenskim učnim jezikom v tujini. V obliki pisnih in likovnih izdelkov, videov in skozi raziskovalne in projektne naloge ter iskanje spletnih rešitev so lahko razmišljali o prostovoljstvu.

 

Natečaj poteka v Evropi že od leta 1953. V Sloveniji natečaj organizira 30 članski Nacionalni odbor natečaja, ki deluje v okviru ZPMS in v katerem sodelujejo zainteresirane nevladne in vladne organizacije, ki delujejo na področju mednarodnega sodelovanja, izobraževanja, evropskih povezav, mladine ter učitelji iz osnovnih in srednjih šol, prav tako pa tudi predstavniki organizacij, ki so prevzele regijsko koordinacijo natečaja. V večini primerov so to zveze in društva prijateljev mladine ter Evropska hiša v Mariboru za Štajersko in Prekmursko regijo.

Nacionalno koordinacijo natečaja je leta 2005 prevzela Zveza prijateljev mladine Slovenija, pred tem pa je koordinacijo vodil Informacijsko dokumentacijski center Sveta Evrope v Ljubljani. Bil je pobudnik vseslovenskega nacionalnega projekta, ki ga je pred tem v manjšem številu šol v Sloveniji vodila Evropska hiša Maribor.

V natečaju sodelujejo učenci osnovnih in srednjih šol, dijaških domov in šol s prilagojenim programom ter slovenskih šol v zamejstvu. Na natečaju vsako leto sodeluje med 18.000 do 25.000 mladih.

Natisni: