Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja in komisar odprla informacijski center v romskem naselju Kamenci

Ob svetovnem dnevu Romov je komisar za človekove pravice Sveta Evrope Thomas Hammarberg v romskem naselju Kamenci pri Črenšovcih skupaj z varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek - Travnik odprl kulturno-informacijski center Rokic: Drom Kamenci.

Ob tem je med drugim dejal, da so slovenske izkušnje pri romski problematiki pomembne za druge države Evrope in da je recept za sožitje v tem, da poskušamo drug drugemu prisluhniti.

Varuhinja je v svojem nagovoru dejala, da še opaža napetosti tam, kjer lokalna skupnost ni pripravljena na sodelovanje, kjer pa so župani spoznali pomen sožitja, je problemov veliko manj in temu bi morali slediti vsi. Povedala je še, da je komisarja seznanila z uspehi in težavami v Sloveniji, pri čemer sta s strinjala, "da je potrebno dobre prakse predstavljati, črnih pik pa ne skrivati".

Poglavar naselja Kamenci Ludvik Levačič se je zahvalil za po njegovem izjemno pomembno pridobitev, župan občine Črenšovci Anton Törnar pa je poudaril, da večinsko prebivalstvo občine že 15 let priznava romsko manjšino, novi center pa bo osrednji objekt kraja, kar je za ljudi v zaselku bistveno. Vsi govorci so izrazili upanje, da postane informacijski center stičišče za sožitje med romskim in neromskim prebivalstvom.

Natisni: