Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh na seji Odbora DZ za izobraževanje obsodil vsakršno nasilje

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je v sredo, 3. 2. 2021, udeležil seje Odbora DZ-ja za izobraževanje, na kateri so obravnavali spolno nasilje v akademskem prostoru. V svojem govoru poslancem je prvenstveno obsodil vsakršno nasilje, vsako zlorabo kogarkoli in kjerkoli. »Manipulativno poseganje v dostojanstvo sočloveka je po njegovem mnenju nesprejemljivo, še toliko bolj, če izhaja iz pozicije moči,« je poudaril.

»Na nasilje in zlorabe se je treba vedno odzvati. Nasilje ni osebna težava posameznice ali posameznika. To ni stvar zasebnih ali družinskih odnosov, temveč je nedopustno, škodljivo in kaznivo dejanje, ki ga ne smemo le nemo opazovati. Ob tem je potrebno zavedanje, da je za nasilje odgovorna oseba, ki nasilje povzroča, ne glede na to, kaj je žrtev rekla, storila ali ni storila," je jasen varuh človekovih pravic.

Pričakuje, da do Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana storila vse, da pridemo do epiloga. Nenazadnje so v skladu s svojo ustavno zagotovljeno avtonomijo dolžni preprečevati vsakršna neprimerna in nemoralna ravnanja ter ustrezno ščititi vse deležnike, ki so del akademskega prostora.

Natisni: