Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na posvetu o procesnih pravicah osumljenih v policijskem pridržanju tudi ugotovitve Varuha

Namestnik varuhinje Ivan Šelih in svetovalec Varuha Robert Gačnik, spec., sta se v sredo, 19. 12. 2018, v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova v Ljubljani udeležila posveta v okviru projekta V policijskem pridržanju: Uporaba procesnih pravic EU, ki sicer poteka v devetih državah članicah Evropske unije (EU).

Mirovni inštitut je, kot ena izmed partnerskih organizacij projekta, predstavil nacionalno poročilo o pravicah osumljencev in obdolžencev - pravico do tolmačenja in prevajanja, pravico do obveščenosti in pravico do dostopa do odvetnika – v času policijskega pridržanja. Poročilo je nastalo na podlagi empirične raziskave, ki je vključevala opazovanje postopkov policijskih pridržanj na dveh policijskih postajah.

Raziskava je pokazala, da je Slovenija večinoma ustrezno prenesla relevantne direktive v domačo v zakonodajo, razkrila pa je nekatere pomanjkljivosti, ki vplivajo na uresničevanje s pravom EU zagotovljenih pravic. Na podlagi ugotovitev so bila podana tudi nekatera priporočila, ki so zbrana v nacionalnem poročilu za Slovenijo z naslovom V policijskem pridržanju 2 - nacionalno poročilo za Slovenijo.

Po predstavitvi glavnih ugotovitev raziskave je sledila tudi razprava udeležencev posveta iz različnih organov o procesnih pravicah osumljenih v policijskem pridržanju ter njihovem izvajanju v praksi. V okviru te je tudi namestnik Šelih predstavil bistvene ugotovitve Varuha človekovih pravic RS na tem področju, tako iz obravnave posameznih pobud kot tudi ugotovitve iz obiskov policijskih postaj v vlogi državnega preventivnega mehanizma.

Natisni: