Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja opozorila, da zdravje ni vsem enako dostopno

Deklarativno je pravica do zdravja pri nas zagotovljena, a država sama priznava, da to ni več vsem enako dostopna pravica, je ob robu mednarodnega posveta o javnem zdravju v Izoli poudarila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik. Dekanja visoke šole za zdravstvo dr. Nadja Plazar je izpostavila potrebo po nacionalni šoli javnega zdravstva.

Kot je ob robu dvodnevnega mednarodnega posveta o javnem zdravju v 21. stoletju, ki sta ga organizirala Visoka šola za zdravstvo Izola Univerze na Primorskem in Združenje učiteljev javnega zdravja Slovenije, pojasnila Plazarjeva, je namen konference prav ta, da širšo slovensko in strokovno javnost zbere okoli stališča, da bi Slovenija kot ena zadnjih držav v Evropi končno morala dobiti tovrstno šolo.

Takšna ustanova bi namreč izobraževala ne le zaposlene v zdravstvu, ampak tudi vse ostale, ki potrebujejo to znanje, "nenazadnje vse tiste, ki postavljajo in ki sprejemajo politične odločitve na vseh nivojih, ki bodo vedno v prid ljudem in njihovemu zdravju".


Natisni: