Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja na posvetu o nasilju nad otroki pozvala k sodelovanju

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik se je na Brdu pri Kranju v četrtek, 7. 4. 2011, udeležila uvoda v dvodnevni posvet na temo nasilja v družini oziroma nasilja nad otroki. Tega letos že desetič organizirata Generalna policijska uprava in Društvo državnih tožilcev Slovenije v sodelovanju s pravosodnim ministrstvom.

Varuhinja je v svojem nagovoru, ki ga je začela z besedami "v spomin mali Živi in vsem drugim otrokom, žrtvam nasilja v družini", poudarila, da krivdo za to, kar se je zgodilo v številnih primerih nasilja v družini, če je o krivdi sploh smiselno govoriti, nosimo vsi.

Opozorila je tudi, da Slovenija še ni uzakonila prepovedi telesnega kaznovanja. Vprašala se je tudi ali je družino res vredno ohranjanti za vsako ceno in zakaj v naši državi ni verificirane strokovne pomoči za storilce kaznivih dejanj. Poudarila je tudi velik pomen nevladnih organizacij in opozorila da državne institucije prevečkrat zaostajajo za delovanjem nevladnega sektorja. Slabo za občutek varnosti za žrtve kaznivih dejanj je tudi prepočano delovanje sodnega sistema, je dejala in pozvala vse v državi k sodelovanju, da se "Živina usoda ne bi ponovila nikoli več".

Več o posvetu lahko preberete tukaj, prav tako pa lahko poslušate zvočni posnetek varuhinjinega nagovora.

Natisni: