Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja v Sarajevu o prizadevanjih na področju diskriminacije in socialno-ekonomskih pravic

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v ponedeljek, 17. 10. 2016, udeležila regionalnega srečanja ombudsmanov in različnih teles za preprečevanje diskriminacije in varovanje načela enakosti, kjer je predstavila prizadevanja na področju diskriminacije in pri postavitvi neodvisnega zagovornika načela enakosti. V torek, 18. 10. 2016, pa se je v počastitev 20-letnice Ombudsmana v Bosni in Hercegovini udeležila mednarodne konference.

Na regionalnem srečanju je predstavila napredek v Republiki Sloveniji na področju varstva pred diskriminacijo. Njen prispevek si lahko v celoti preberete tukaj.
Udeleženci srečanja so govorili še o implementaciji Zakona o prepovedi diskriminacije v BiH, predstavili priročnik za ukrepanje v primerih diskriminacije in se pogovarjali o možnostih regionalnega sodelovanja.

Na mednarodni konferenci so v okviru štirih panelnih diskusij govorili o vlogi nacionalnih institucij pri zaščiti človekovih pravic in njihovi promociji v postkonfliktih deželah ter o njihovi vlogi pri preprečevanju diskriminacije in varovanju pravic manjšin. Zanimala jih je tudi, kako bi lahko ščitili in promovirali človekove pravice invalidnih oseb ter ekonomske in socialne pravic prebivalcev. Varuhinja je predstavila ugotovitve Varuha človekovih pravic RS na področju varovanja socialno-ekonomskih človekovih pravic v Sloveniji.

Natisni: