Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Sporočila za javnost

Varuh pravosodnim organom na posvetu o skupnem delovanju v korist otrok


Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na 18. strokovnem posvetu kriminalistov, tožilcev, sodnikov in pooblaščencev otrok 1. 4. 2019 na Brdu pri Kranju v uvodnem nagovoru izrazil zadovoljstvo, da se sodišča vse pogosteje odločajo, da bodo v postopkih, v katerih so bili še donedavno otroci le objekt odločanja, pridobili njihovo mnenje in jih spoštovali kot subjekt.

Na posvetu z naslovom Otrok v primežu preteklosti in prihodnosti je še poudaril, da smo kot družba v zadnjih desetletjih postali veliko bolj občutljivi na nekatere oblike kršitev pravic, ki so se nam še pred kratkim kazale v povsem drugačni luči in spomnil na razprave o predlaganem zakonu, ki naj bi preprečeval nasilje v družini, da razprave o prepovedi telesnega kaznovanja otrok.

»Podobno genezo odnosa družbe kot celote do otrok kot posebno ranljive skupine lahko opazimo tudi na področju, ki nam ga je po več kot 10 letih prizadevanj vendarle uspelo zakonsko uokviriti. V mislih imam zagovorništvo otrok kot uresničitev 12. člena Konvencije ZN o pravicah otrok, ki je čedalje bolj poznano strokovni in laični javnosti, v tem letu pa načrtujemo tudi posebne promocijske aktivnosti, zlasti med strokovno javnostjo,« je poudaril.

Pozdravil je odločitve sodišč, ki v postopkih vse pogosteje upoštevajo mnenje otrok, v korist katerih morajo delovati ne le starši, temveč tudi vsi oblastni organi, kadar odločajo o njihovih pravicah.

Dvodnevni posvet sta pripravila Društvo državnih tožilcev Slovenije in policija v sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju. Udeleženci so ugotavljali, da kljub izboljšavam v različnih postopkih še vedno obstajajo številni izzivi pri delovanju v korist otrok. Dogodka sta se udeležila tudi namestnika varuha Ivan Šelih in Tone Dolčič.

Natisni:

Sorodne novice

- Pravice otrok
08.04.2019


Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes, 8. 4. 2019, s sodelavci udeležil zasedanja 29. nacionalnega otroškega parlamenta, ki je...

Več