Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Evropski DPM-ji v Pragi o oblikovanju pravnih pravil in upravljanju veščin


Namestnik varuhinje Ivan Šelih se je 14. in 15. 11. 2017 v Pragi na Češkem udeležil posveta evropskih državnih preventivnih mehanizmov (DPM) o oblikovanju pravnih pravil in upravljanju veščin v DPM-jih (Brainstorming meeting on the norm-making powers and skills management of NPMs).

Udeleženci posveta so ugotavljali, da DPM v praksi pri preverjanju spoštovanja obstoječih pravil oziroma standardov, te tudi razlagajo in jih s svojimi priporočili tudi ustvarjajo, čeprav ni to njihova prvenstvena vloga. Vsebina obstoječih pravil oziroma standardov namreč ni vedno popolno jasna, prav tako ne pokrivajo vseh vidikov področja delovanja DPM. To pa omogoča DPM, da dajejo svojo interpretacijo pravil oziroma standardov ter zapolnitev praznin, kjer te obstajajo tako na nacionalni ravni kot tudi nadnacionalni (na primer osnutek oblikovanja standardov mreže DPM na področju jugovzhode Evrope – SEE NPM Network za socialnovarstvne ustanove).

V okviru upravljanja veščin v DPM pa je bila obravnavana tematika usposabljanja članov DPM in prenosu pridobljenih znanj ter izkušenj ob zamenjavi posameznih članov DPM. Zaradi narave dela je bila pri tem poudarjena tudi potreba po ustrezni psihološki podpori članom DPM.

Srečanje je bilo priložnost za posredovanje predlogov za bodoče aktivnosti, ki bodo izvajane v okviru European NPM Foruma. Pri tem je namestnik Šelih predlagal organizacijo ozkih tematskih srečanj DPM (na primer obravnavi forenzičnih pacientov, obravnavanju nasilja med obsojenci in druge tovrstne teme).

Srečanje je potekalo v okviru projekta  European NPM Forum, ki ga financira Evropska Unija, izvaja pa Svet Evrope. Poleg predstavnikov Sveta Evrope in NPM Obs-a so se ga udeležili DPM Albanije, Armenije, Avstrije, Hrvaške, Cipra, Češke, Nemčije, Madžarske, Romunije, Makedonije in Združenega kraljestva.




Natisni: