Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal Dom upokojencev Idrija


Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM), svetovalec Varuha mag. Jure Markič in predstavnik nevladne organizacije SKUP Jure Trbič, sta v sredo, 20.9.2017, v okviru rednega letnega načrta obiskov nenapovedano obiskala Dom upokojencev Idrija, enoto v Idriji (Dom).

Zavod ima na lokaciji v Idriji en varovani oddelek za osebe z različnimi vrstami in stopnjami demence. Oddelek (še) ni verificiran skladno s Pravilnikom o kadrovskih, tehničnih in prostorskih pogojih za izvajanje nalog na področju duševnega zdravja za izvajalce institucionalnega varstva ter centre za socialno delo ter o postopku njihove verifikacije (Uradni list RS, št. 97/09, 84/12 in 85/14).Glede na navedbe Doma je bil predlog za verifikacijo na pristojno ministrstvo vložen že pred časom, vendar odločitve kljub urgencam še niso prejeli.

DPM je ugotovil, da so razmere za bivanje na varovanem oddelku dobre, na nekaj manjših pomanjkljivosti pa smo z namenom, da bi se razmere za stanovalce še izboljšale, opozorili že med samim obiskom, vsebovane pa bodo v obliki priporočil tudi v poročilu o obisku.

Natisni: