Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM v domu Lukavci še vedno ugotavlja prezasedenost

Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM), svetovalec Varuha mag. Jure Markič in predstavnik nevladne organizacije humanitarno društvo Pravo za vse Anton Pori, sta v torek, 12. 9. 2017, opravila nenapovedan kontrolni obisk posebnega socialno varstvenega zavoda Dom Lukavci.

Zavod ima še vedno tri varovane oddelke, od katerih sta dva že prenovljena in izpolnjujeta pogoje za verifikacijo, en oddelek je tudi že verificiran, drugi pa je v postopku. Tretji oddelek še čaka na prenovo. Zavod upa, da bo do nje čim prej prišlo, saj se bodo s tem za stanovalce še izboljšali pogoji za bivanje.

Bistvena ugotovitev tokratnega obiska je bila, da sta prenovljena oddelka prezasedena, na oddelku s kapaciteto 12 stanovalcev je bilo tako v času obiska DPM kar 17 stanovalcev, na oddelku s kapaciteto 8 stanovalcev pa 10. Kljub trudu Zavoda, da bi stanovalcem zagotovil dostojne pogoje za bivanje, je nameščanje vedno novih stanovalcev povzročilo, da sta dve postelji še vedno nameščeni ob robu skupnega prostora, zasebnost pa stanovalcema zagotavlja zgolj provizorična španska stena. Do prezasedenosti prihaja zaradi namestitev s strani sodišča, tudi ob negativnih mnenjih Zavoda. Ta problematika je tudi tema posebnega poročila Varuha, na kar smo Zavod še dodatno opozorili. Poleg omenjene pomanjkljivosti smo ugotovili še nekaj primerov, kjer bi se razmere za stanovalce lahko izboljšale. Na te smo opozorili sogovornike, vsebovane pa bodo v obliki priporočil tudi v poročilu o obisku.

Natisni: