Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

DPM obiskal zasebni socialno varstveni zavod Dom Sv. Martina Srednja vas v Bohinju

Državni preventivni mehanizem (DPM) je 2. 8. 2017 obiskal zasebni socialno varstveni zavod Dom Sv. Martina Srednja vas v Bohinju (Dom). Šlo je za redni obisk socialno varstvenega zavoda v okviru izvajanja nalog Državnega preventivnega mehanizma.

Obisk je bil opravljen v okviru letnega načrta obiskov in je bil nenapovedan. Obisk sta opravila predstavnik Varuha človekovih pravic RS mag. Jure Markič in predstavnik nevladne organizacije SKUP Jure Trbič. V Domu je bilo ob obisku 70 stanovalcev, kar je tudi kapaciteta zavoda.

Dom ima varovani oddelek s kapaciteto 12 stanovalcev, na dan obiska so bile po sprejemu nove stanovalke vse postelje polne. Ob tem podatku je zaskrbljujoča navedba Doma, da dobijo zelo veliko poizvedb sodišč iz celotne Slovenije, ki v postopku zadržanja po Zakonu o duševnem zdravju preverjajo možnosti za namestitev. Do sedaj so na vse poizvedbe podali negativno mnenje zaradi zasedenosti oddelka, če bi do odločitve sodišča o namestitvi v Dom kljub temu prišlo, pa ne vedo, kam bi takšno osebo namestili.

Med obiskom smo ugotovili nekaj pomanjkljivosti, na katere smo nemudoma opozorili in prepričani smo, da jih bo Dom pri svojem nadaljnjem delu upošteval. Sicer pa smo lahko ugotovili, da so razmere za stanovalce dobre, odnos zaposlenih do njih primeren, materialni pogoji za bivanje so zelo dobri. Ugotovitve DPM bodo vsebovane tudi v poročilu o obisku, ki ga bomo objavili na spletnih straneh Varuha.

Natisni: