Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Letno srečanje državnih preventivnih mehanizmov z območja OVSE


Namestnik varuhinje Ivan Šelih se je v četrtek in petek, 13. in 14. oktobra 2016, udeležil letnega srečanja državnih preventivnih mehanizmov (DPM) z območja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Srečanje je organiziral OVSE v sodelovanju z ODHIR-om (Office for Democratic Institutions and Human Rights) in APT (Association for the prevention of torture iz Ženeve).

Srečanja so se poleg predstavnikov mednarodnih organov (kot sta CPT in SPT) udeležili predstavniki 32 delujočih DPM na tem prostoru. Njegov namen pa je bilo pregledati njihove dosežke v desetih letih po začetku veljavnosti Opcijskega protokola h Konvenciji Organizacije združenih narodov proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju ter se pogovoriti o izzivih, s katerimi se DPM soočajo pri svojem delu.

Poleg najpomembnejšega preventivnega učinka dela DPM, katerega glavni namen je preprečiti mučenje ali drugo grdo ravnanje še predno se zgodi, je tudi namestnik Šelih poudarjal pomen priporočil DPM Slovenije, zaradi katerih so se v mnogih obiskanih ustanovah v Sloveniji prav zaradi teh izboljšale bivalne razmere in ravnanje z osebami, ki jim je odvzeta prostost (o tem več konkretno na primer v Poročilu o izvajanju nalog DPM v letu 2015).  

Dvodnevna izmenjava izkušenj in dobrih praks, ki je poleg plenarnega dela potekala tudi v ožjih delovnih skupinah, bo sodelujočim DPM gotovo pripomogla k še bolj učinkovitem izvajanju svojih nalog in pooblastil.

Natisni: