Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

2.8 LGBTI+

2.8.1 Splošne ugotovitve in ocena stanja

Varuh je tudi v letu 2020 obravnaval malo zadev, povezanih s pravicami lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb ter oseb z drugimi spolnimi identitetami (LGBTI+).

Želimo pa pozdraviti, da je Evropska komisija 12. novembra 2020 sprejela prvo Strategijo EU za enakost lezbijk, gejev ter biseksualnih, trans, nebinarnih, interseksualnih in kvir (LGBTIQ) oseb za obdobje 2020–2025[1]. S tem je bil storjen pomemben korak glede spodbujanja raznolikosti v EU. Strategija obravnava neenakosti in izzive, s katerimi se soočajo LGBTIQ osebe, ter določa številne ciljno usmerjene ukrepe za naslednjih pet let, vključno s pravnimi in finančnimi ukrepi. Strategija vzpostavlja usmerjene dejavnosti preko naslednjih štirih stebrov:

1.       reševanje diskriminacije LGBTIQ oseb;

2.       zagotavljanje varnosti LGBTIQ osebam;

3.       gradnja družbe, ki vključuje LGBTIQ osebe in

4.       vodenje poziva k enakosti LGBTIQ v svetu.

Posebej izpostavljamo, da je namen strategije izpostaviti glas LGBTIQ oseb in spodbuditi vse države članice EU na vseh ravneh pri skupnem zavzemanju, da učinkovito naslovijo neenakost LGBTIQ oseb. Strategija posebej izpostavlja, da ima EU zelo visoke standarde temeljnih pravic, vendar pa ti niso enako uveljavljeni v vseh državah članicah. Varuh verjame, da bodo pristojni organi pri svojem delu in odločitvah sledili sprejeti strategiji.

 

2.8.2 Priporočila Varuha glede LGBTI+ iz drugih delov letnega poročila

V zvezi  s pravicami LGBTI+ oseb Varuh letos ne daje novih priporočil, opozarja pa na pretekla, še neuresničena priporočila.

 

2.8.3 LGBTI+ v drugih delih letnega poročila

Dejavnost Varuha glede LGBTI+ je obravnavana tudi v naslednjih poglavjih oziroma razdelkih tega poročila:

2.10.1.3 Pravice LGBTI+: vprašanje (skupnih) posvojitev v istospolnih zvezah

2.10.1.4 (Pre)počasno sprejemanje zakona, ki naj bi uredil pravno priznanje spola


[1] Gl. https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/combatting-discrimination/lesbian-gay-bi-trans-and-intersex-equality/lgbtiq-equality-strategy-2020-2025_en.