Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Poročanje medijev o otrocih

Mirovni inštitut v okviru projekta Media Watch je v torek, 22. 4. 2008, ob 11. uri v prostorih Informacijskega centra urada Sveta Evrope v Republiki Sloveniji v sodelovanju z Varuhom človekovih pravic RS in Informacijskim uradom Sveta Evrope pripravil omizje Poročanje medijev o otrocih.

Mediji pri poročanju o nepravilnostih v delovanju javnih služb in oblasti, o kršitvah človekovih pravic in drugih nezakonitostih delujejo v interesu javnosti. Tovrstno delo novinarjev in urednikov lahko prispeva k izboljšanju delovanja pristojnih služb v prid državljank in državljanov. V primežu medijskega razkrivanja primerov nepravilnosti in nezakonitosti se včasih znajdejo otroci.

  • Kako mediji v Sloveniji obravnavajo kršitve otrokovih pravic in druge teme, ki zadevajo varnost, vzgojo, zdravje, socialno zaščito in zasebnost otrok?
  • Ali upoštevajo poklicno etiko, zapisano v slovenskem novinarskem kodeksu, in ali poznajo bolj natančna poklicna načela, zapisana v smernicah Mednarodne zveze novinarjev za poročanje o otrocih, ki pravijo, da morajo imeti otroci pri poročanju medijev skoraj absolutno pravico do zasebnosti?
  • Zakaj včasih novinarji in uredniki pri prispevkih, ki se dotikajo življenja in dobrobiti otrok, ne delujejo tako, da upoštevajo ranljiv položaj otrok?
  • Ali pri svojem delu pretehtajo posledice objave gradiva, z vizualnim vred, ki zadeva otroke, ter identiteto otrok razkrijejo le v izjemnih primerih, ko je to dokazljivo v javnem interesu?
  • Kaj lahko medijska skupnost, pristojni organi in širša javnost naredijo v primeru, ko mediji pri poročanju o otrocih ne spoštujejo predpisov in poklicnih načel?
  • Kako preprečiti, da bi se v imenu zaščite otrok uveljavile ovire za novinarsko poročanje o nepravilnostih javnih služb?
  • Ali lahko razpravo o odmevnih primerih v zadnjem obdobju uporabimo za doseganje soglasja o mehanizmih samoregulacije in ozaveščanja, ki bi prispevali k boljšim praksam na tem področju? 

O teh in sorodnih vprašanjih so razpravljali udeleženci omizja:

  • dr. Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic,
  • Uroš Slak, urednik in voditelj oddaje Trenja na POP TV,
  • Alma M. Sedlar, novinarka in pomočnica odgovorne urednice Jane, članica Novinarskega častnega razsodišča,
  • Elizabeta Zorman, novinarka in urednica kronike Večera
  • dr. Zoran Pavlovič, direktor Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše, in
  • Liana Kalčina, predsednica Komisije za otrokove pravice pri Zvezi prijateljev mladine.

 
Omizje je povezovala Brankica Petković z Mirovnega inštituta.

Priporočila in dejavnosti Sveta Evrope na področju promocije otrokovih pravic v medijih je kratko predstavila Kristina Plavšak Krajnc, direktorica Informacijskega urada Sveta Evrope.

Po kratki uvodni razpravi udeleležencev omizja so bili v nadaljevanju k širši razpravi povabljeni tudi drugi povabljeni predstavniki medijske skupnosti, pravniki, socialni delavci in drugi zaintresirani za razpravo o temi omizja.

 

Posnetke omizja si lahko ogledate s klikom na spodnje povezave.

Otroci v medijih - uvod (www.vest.si)

Otroci v medijih - primer Zdenska vas (www.vest.si)

Otroci v medijih - izmenjava mnenj (www.vest.si)

Natisni: