Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh častni pokrovitelj projekta o problematiki azilantov

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je bil častni pokrovitelj projekta z naslovom Vsakdo ima pravico v drugih državah iskati in uživati pribežališče pred preganjanjem. Pripravil ga je Zavod za kulturo dialoga v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in Ustanovno fundacijo Gea, finančno pa sta ga podprli delegacija Evropske komisije v Sloveniji ter veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske.

Projekt je vseboval serijo predavanj o problematiki odnosa do tujcev pri nas, okrogle mize, javne debate, razpravo v parlamentu, poletno debatno šolo in simulacije sodnih obravnav.

Vanj so bili vključeni mladi debaterji in debaterke ter njihovi mentorji, preko javnih debat in predavanj pa tudi širša slovenska javnost.

Projekt, ki so ga organizatorji predstavili 6. marca v centru Evrope v Ljubljani v okviru Evropske srede, se je začel januarja in je trajal do avgusta 2002. Ob predstavitvi so gostje spregovorili tudi o imigracijski politiki Evropske unije, kar je obenem eno izmed vsebinskih jeder projekta. Predstavili so, kaj prinaša imigracijska politika Evropske unije in kakšno je delo na področju usklajevanja slovenskega pravnega reda na področju migracij s pravnim redom EU.

Natisni: