Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Postavitev zagovornika 13-letni deklici, ki je sama poiskala pomoč Varuha

Na Varuha se je po elektronski pošti obrnila 13 letna deklica in napisala, da se je znašla v veliki stiski, ker se starša razhajata. Strokovna delavka Varuha je stopila v stik z njo po telefonu. V večkratnih pogovorih ji je zaupala še druge podrobnosti svojih težav, med drugim tudi to, da se je za kratek čas zatekla tudi v Krizni center, ker je bila situacija doma (živela je pri mami) nevzdržna. S soglasjem deklice je strokovna delavka navezala stik tudi s starši. Deklici in staršema je predstavila tudi zagovorništvo, ki je bilo deklici takoj všeč in se je strinjala, da bi dobila zagovornika, starša sta podala ustrezno soglasje.

Več informacij o družinski situaciji smo pridobili od CSD ter iz razgovorov z deklico in staršema. Deklica je med drugim povedala, da se je družina nedolgo nazaj preselila in da je morala zamenjati šolo, kar je bilo zanjo zelo stresno. Kmalu se je oče odselil, kar je mamo zelo prizadelo in ni zmogla biti v oporo še hčerki. Deklica si želi živeti pri očetu in se vrniti v nekdanjo šolo, vendar se boji novih sporov v družini ter zamer mame. Oče je precej pasiven, kar prav tako ni v pomoč hčerki. Deklica je bila v izražanju svojega mnenja precej odločna, čeprav je navajala različne skrbi, od tega, kako se bo postopek razveze razpletel, pri kom bo ostala, kam bo hodila v šolo ipd.

Presodili smo, da je postavitev zagovornika deklici smiselna. Namen zagovorništva pa je bila opora deklici v dani situaciji, razbremenitev morebitnega občutka krivde, raziskovanje njenih želja, strahov in potreb in ojačanje njenega glasu ter posredovanje le-tega pristojnim v postopku zaupanja v vzgojo in varstvo. 11.9.-29/2015

Natisni: