Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Je poizvedovanje sodišča o premoženjskem stanju partnerja utemeljeno?

Na Varuha se je obrnila pobudnica zaradi nestrinjanja s postopanjem sodišča v pravdnem postopku zaradi zvišanja preživnine, v katerem je na strani tožeče stranke nastopal njen mož kot zakoniti zastopnik mladoletne upravičenke do preživnine.

Pobudnica je menila, da je sodišče nedopustno in neupravičeno poseglo v njeno zasebnost, ko je kljub temu, da sama ni bila stranka v navedenem pravdnem postopku niti zavezanka za plačilo preživnine, o njenem premoženjskem stanju zaslišalo njenega moža, brez pravne podlage in ne da bi jo o tem obvestilo pa je opravilo tudi poizvedbe o poslovanju na njenem transakcijskem računu. Ker ni vedela, kaj lahko sploh stori, saj ni bila stranka v postopku in se ni mogla pritožiti, je prosila Varuha za pomoč.

Pobudnici smo pojasnili, da je pravdni postopek zaradi zvišanja preživnine poseben postopek, za katerega veljajo glede dokazovanja nekoliko drugačna procesna pravila kot sicer v klasičnem civilnem postopku. Tako mora sodišče v skladu z določbo 408. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP) po uradni dolžnosti ukreniti vse, kar je potrebno, da se zavarujejo pravice in interesi otrok in drugih oseb, ki niso sposobne skrbeti za svoje pravice in interese.

Zaradi varstva teh oseb lahko sodišče ugotavlja tudi dejstva, ki jih stranke niso navajale, ter zbere podatke, potrebne za odločitev. Osebe in organizacije, ki razpolagajo s podatki, potrebnimi za odločitev, so sodišču dolžne dati zahtevane podatke tudi proti volji osebe, na katero se ti podatki nanašajo. V sporih o varstvu, vzgoji in preživljanju otrok ter v sporih o stikih otrok s starši in z drugimi osebami pa sodišče tudi ni vezano na postavljene zahtevke, kadar tako določa zakon, pa lahko o tem odloči tudi brez postavljenega zahtevka.

Navedena določila so bila po naši presoji torej podlaga za to, da je sodišče tudi v primeru, ki ga je izpostavila pobudnica, pridobilo podatke o premoženjskem stanju tistega zakonca ali zunajzakonskega partnerja, ki živi v skupnosti z zakonitim zastopnikom siceršnjega mladoletnega preživninskega upravičenca, zaradi česar pobude nismo šteli za utemeljeno. 6.4-30/2013

Natisni: