Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Preživnina ob podaljšanju roditeljske pravice

Pobudnica nam je podala pritožbo zoper center za socialno delo (center), ki preživninskemu zavezancu ni izdajal obvestil o revalorizaciji preživnini. Dolžnost preživljanja je obstajala do osebe, nad katero je bila podaljšana roditeljska pravica. Dolžnost preživljanja je bila sicer ukinjena z določbami Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, jo je pa ponovno uveljavila odločitev Ustavnega sodišča RS št.  U-I-11/07-45 z dne 13. 12. 2007.

Intervenirali smo na centru, ki je pojasnil, da s to ustavno odločbo ni bil seznanjen. Takoj po naši intervenciji je bila težava rešena.

O problematiki smo obvestili tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS (MDDSZEM), ki je nemudoma pripravilo ustrezno navodilo in ga odposlalo vsem centrom za socialno delo.

MDDSZEM smo opozorili tudi na dejstvo, da zakonodaja še ni usklajena z navedeno odločbo Ustavnega sodišča. Izpostavili smo še problematiko obravnave oseb, nad katerimi je bila podaljšana roditeljska pravica v zakonodaji, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Menimo namreč, da dolžnost preživljanja otroka v primeru podaljšane roditeljske pravice ne bi smela biti obravnavana enako dolžnosti preživljanja otroka do osemnajstega leta (oziroma otroka do šestindvajsetega, ki se šola).

MDDSZEM nam je pojasnilo, da je zakonska ureditev položaja oseb, nad katerimi je podaljšana roditeljska pravica predvidena v prihodnosti, kar pa ni bilo konkretizirano. Pomembnejše pa je zagotovilo, da s spremembami prepisov s področja uveljavljanja pravic iz javnih sredstev pri teh osebah ne bo več upoštevan materialni položaj družinskih članov, kar pomeni, da bodo osebe, nad katerimi je podaljšana roditeljska pravica postavljene v boljši položaj in bodo lahko od države prejemale več sredstev.

Pobudo smo ocenili za utemeljeno. Odziv obeh organov na našo intervencijo je bil ustrezen. 11.2-23/2013

Natisni: