Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Delovanje društva z javnim pooblastilom

Varuh je prejel pobudo zoper poslovanje Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov (Zbornica – Zveza). Zbornica – Zveza je po pravno organizacijski obliki društvo, ena izmed njenih najpomembnejših nalog pa je izvrševanje javnega pooblastila, ki ji ga je na podlagi 87.c člena Zakona o zdravstveni dejavnosti z odločbo podelilo Ministrstvo za zdravje (MZ). Pobudnica je navajala tako nepravilnosti pri podeljevanju in izvrševanju javnega pooblastila kot nepravilnosti v delovanju društva, zlasti v zvezi z razmerji med organi društva in trajanjem njihovih mandatov. Ker je Varuh pobudo štel za utemeljeno, je na MZ in Upravno enoto (UE) Ljubljana naslovil poizvedbi.

V postopku pridobivanja javnega pooblastila je Zbornica – Zveza oddala ponudbo, ki ni vsebovala ponudbe za izvajanje nalog iz petega sklopa javnega pooblastila (načrtovanje specializacij in specialističnih izpitov). Pobudnica je menila, da bi moralo MZ na podlagi 78. člena Zakona o javnem naročanju takšno ponudbo izločiti. MZ je v odgovoru Varuhu zapisalo, da je Zbornici – Zvezi (kot edini prijavljeni na razpis) v odločbi o podelitvi javnega pooblastila postavilo pogoj, da v šestih mesecih posreduje manjkajočo dokumentacijo. Postavljeni pogoj je Zbornica – Zveza pred iztekom roka izpolnila, tako da MZ ni izreklo sankcije odvzema/omejitve javnega pooblastila. Po besedah pobudnice naj bi bilo z vidika pravne varnosti sporno tudi to, da javno pooblastilo ni bilo podeljeno v delu, ki se nanaša na izdajo pravilnika za podrobno urejanje področja, kjer se izvaja javna pooblastila, in na določitev priporočenih tarif izvajalcem. Na ta očitek je MZ odgovorilo, da podelitev teh pooblastil ni bila potrebna, ker so bili vsi podzakonski predpisi sprejeti že v času izvajanja prejšnjega javnega pooblastila in veljajo še danes. Tudi očitke, da Zbornica – Zveza še ni izdala licenc vsem svojim članom, je MZ zavrnilo z utemeljitvijo, da Zbornica – Zveza v letu 2009 ni bila zavezana izdati licenc vsem izvajalcem zdravstvene in babiške nege, ker za to niti ni bilo namenjenih dovolj (proračunskih) sredstev. MZ pa je po našem posredovanju ugotovilo nepravilnosti pri določanju cen kotizacij za strokovna srečanja, ki štejejo za pridobitev licenčnih točk, zaradi česar je na Zbornico – Zvezo naslovilo poziv, naj kotizacije za strokovna srečanja uskladijo, da bodo enake tako za člane kot nečlane Zbornice – Zveze. Problematiko zaračunavanja različnih kotizacij podrobneje opisujemo v poglavju tega poročila o zdravstvenem varstvu.

Na UE Ljubljana smo naslovili vprašanja v zvezi s preverjanjem zakonitosti statuta Zbornice – Zveze, ki je temeljni akt tega društva. Menili smo, da je za imenovanje nekaterih (ključnih) organov društva pristojen zbor članov, saj prvi odstavek 13. člena Zakona o društvih (ZDru-1) določa, da najpomembnejše odločitve v društvu sprejema zbor članov. UE pa, nasprotno, meni, da je opredelitev »najpomembnejših odločitev v društvu« prepuščena društvu in zato v tem delu ni ugotovilo neskladnosti statuta. UE še meni, da ni neskladna določba statuta, ki določa, da je skupščina kot najvišji organ Zbornice – Zveze sestavljena iz poslancev, ne pa iz vseh članov društva. UE navaja, da delovanje društva res temelji na enakopravnosti članstva in da je pravica vseh članov, da sodelujejo pri upravljanju društva, da pa je lahko to sodelovanje ob upoštevanju določbe drugega odstavka 1. člena ZDru-1 posredno ali neposredno. Varuh se z mnenjem UE v tem delu strinja le deloma, saj vztraja, da mora zbor članov, ki ga sestavljajo vsi člani, v vsakem primeru sprejeti vsaj statut in njegove morebitne spremembe. To jasno določa prvi odstavek 13. člena ZDru-1 in na to določbo bo v novi poizvedbi Varuh še enkrat opomnil UE.

Varuh bo nadaljeval obravnavo primera tudi v letu 2010. Menimo, da je odziv MZ ustrezen, bo pa v začetku leta 2010 preveril spoštovanje tega poziva pri Zbornici – Zvezi. Varuh pričakuje tudi odziv UE v zvezi z določbo statuta, ki ne opredeljuje mandatne dobe strokovnih služb Zbornice – Zveze. Ministrstvo za notranje zadeve ugotavlja, ali je v 50. členu statuta podano takšno neskladje, da so podani razlogi za izrek odločbe UE o skladnosti temeljnega akta Zbornice – Zveze z ZDru, ki se nanaša na skladnost temeljnega akta Zbornice – Zveze z ZDru-1, za nično. 1.3-11/2009

Natisni: