Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Neuspešna prizadevanja za uničenje nevarnih eksplozivnih in pirotehničnih sredstev v Kamniku

Je kamniška smodnišnica polna eksploziva? Kdaj bodo odstranjena nevarna eksplozivna in pirotehnična sredstva? Kaj vse je na območju stare smodnišnice? Ali stoji Kamnik na sodu smodnika? To so vprašanja, ki so septembra 2008 polnila dnevno časopisje. Časopisni članki so se ukvarjali z vprašanjem, koliko nevarnih eksplozivnih sredstev, ki so potencialna nevarnost za življenje in delo prebivalcev Kamnika, je skladiščenih in neuničenih na območju Kemične tovarne Kamnik (KIK). Iz zbranih medijskih objav smo ugotovili, da gre za več problemov: neurejena lastniška razmerja, spori glede preoblikovanja, kapitalsko povezovanje, neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti, usoda zaposlenih. Zanimanje in pozornost Varuha sta se usmerila predvsem na nadzor pristojnih organov nad skladiščenjem in odstranjevanjem nevarnih eksplozivnih snovi.

Ministrstvo za obrambo (MO), ki sodeluje s KIK, nam je pojasnilo, da Slovenska vojska velik del streliva in minsko eksplozivnih sredstev uničuje sama. Strelivo in vse pirotehnične elemente varno uničijo sami ali jih prodajo kot surovino za predelavo za industrijsko razstrelivo, kovinske elemente pa trajno deformirajo in predajo pooblaščenemu podjetju za zbiranje tovrstnih odpadkov. Kadar gre za trajno izločitev večjih in zahtevnejših vrst streliva in minskoeksplozivnih sredstev, se za uničenje povežejo z zunanjimi pooblaščenimi izvajalci, med katerimi je tudi KIK. V preteklosti so se odločili za trajno izločitev streliva in minskoeksplozivnih sredstev, ki so ostala še iz časov pred osamosvojitvijo. S KIK so 12. 8. 2002 sklenili tudi pogodbo o uničenju šolskih in vadbenih sredstev RKBO, za kar so KIK plačali pogodbeno dogovorjeno ceno. Inšpektorat za obrambo Republike Slovenije (inšpektorat MO) je ob redni napovedani inšpekciji na področju prometa z vojaškim orožjem februarja 2008 ugotovil, da sredstva niso bila v celoti uničena. Navedli so, da je to s seznama vseh nevarnih snovi, skladiščenih v objektu 92 na območju KIK, le del sredstev (10 odstotkov), ki so v tem objektu. Razlog, zakaj naj bi to bilo, so bili po mnenju inšpektorata MO neurejeni pravni in lastniški odnosi družb pravnih naslednic nekdanjega KIK, to je KIK Kamnik, d. d., in KIK Kamnik, d. o. o. Opravili so številne pogovore z odgovornimi predstavniki KIK, predlagali, naj sredstva preselijo in izročijo v uničenje drugi pooblaščeni organizaciji, sprožili pa so tudi postopek ugotavljanja kazenske odgovornosti. Direktor KIK Kamnik je zagotovil, da bodo nevarna sredstva izročili v uničenje češki družbi. Po navedbah MO pripravlja inšpektorat še nekatere druge ukrepe za zmanjšanje morebitnih nevarnosti skladiščenih sredstev in njihovo čimprejšnje uničenje oz. odstranitev iz območja KIK. Zagotovili so, da bodo uporabili vsa razpoložljiva sredstva za prisilitev pogodbenega izvajalca, da v najkrajšem času zagotovi uničenje sredstev po pogodbi iz leta 2002.

Ker je po Zakonu o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih (Ur. l. RS, št. 35/2008) za izdajo dovoljenja za promet z eksplozivi (uporaba, ravnanje, skladiščenje in uničevanje) pristojno tudi Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), inšpekcijski nadzor nad večjim delom izvajanjem tega zakona pa opravlja Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve (inšpektorat MNZ), smo se z vprašanjem, kako pogosto in kako se izvaja nadzor nad KIK, obrnili tudi na MNZ. Odgovorili so nam, da je KIK Kamnik, d. o. o., kot poslovni subjekt, ki je registriran za opravljanje dejavnosti proizvodnje in prometa z eksplozivi in pirotehničnimi izdelki, pridobil vsa predpisana dovoljenja za proizvodnjo in promet, po 78. členu Zakona o obrambi (Ur. l. RS, št. 82/94 s spremembami in dopolnitvami) pa ima tudi soglasje MO, ki mu dovoljuje tudi proizvodnjo, promet in uničevanje vojaških eksplozivov. Ker gre v obravnavanem primeru za sredstva, katerih promet je dovoljen v skladu z dovoljenjem MO, je nadzor v tem delu v izključni njegovi pristojnosti. MNZ opravlja nadzor večkrat na leto vse od leta 2005, zadnji izredni nadzor, pri katerem večjih nepravilnosti niso ugotovili, pa je bil opravljen 10. 12. 2008.

Varuh je z vključitvijo v obravnavo tega primera želel prispevati k odpravi nevarnosti pred morebitnimi nesrečami v zvezi z eksplozijami nevarnih snovi, skladiščenih v prostorih KIK, hkrati pa pristojne opozoriti na potrebno občutljivost in skrb za varovanje okolja, življenja in zdravja ter premoženja ljudi in tamkaj zaposlenih delavcev. Okrepljen nadzor je utemeljen že zaradi narave skladiščenih snovi, še posebej zaradi ugotovljenih neurejenih lastniških odnosov in prelaganja odgovornosti v podjetju KIK, ki je edino pooblaščeno podjetje za uničevanje teh snovi pri nas. V začetku leta 2009 se je varuhinja sešla z ministrico za obrambo in njeno ekipo. Ministrica je napovedala konkretne aktivnosti za zmanjšanje nevarnosti. Še naprej bomo spremljali ukrepe MO za zmanjšanje morebitnih nevarnosti skladiščenih vojaških eksplozivov in podpirali aktivnosti civilne pobude za čisti Kamnik. 7.0-27/2008

Natisni: