Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Kršenje človekovih pravic delavcev v zasebnem podjetju


Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je bil s strani vlagatelja obveščen o domnevnih kršitvah pravic zaposlenih v določenem podjetju.

Zasebna podjetja sicer ne sodijo v javni sektor in niso podvržena Varuhovi pristojnosti. Ker pa se je zadeva nanašala na morebitno kršitev delovnopravne zakonodaje, smo jo posredovali Inšpektoratu Republike Slovenije za delo (IRSD) v pregled in morebitno ukrepanje z zaprosilom, da nas seznani s svojo odločitvijo.

IRSD nam je pojasnil, da je zoper to podjetje vodil že več postopkov. Zadeva, ki jo je IRSD posredoval Varuh, je bila obravnavana v inšpekcijskem in kontrolnem nadzoru. Zaradi ugotovljenih kršitev glede izplačila regresa za letni dopust, je bil zoper podjetje uveden postopek o prekršku. Drugih kršitev v zvezi z odstopljeno zadevo IRSD ni ugotovil.

Zadeva je bila delno utemeljena, primer pa objavljamo z namenom, da tudi zaposlene v zasebnem sektorju opozorimo, da jim Varuh pri kršitvah delovnopravne zakonodaje lahko pomaga vsaj tako, da njihove pobude oz. pritožbe posreduje IRSD ter zahteva njihov odgovor. Na ta način se Varuh tudi seznanja z nepravilnostmi pri zasebnih delodajalcih, na podlagi ugotovitev pa pripravi svoja priporočila, s katerimi bi se lahko izboljšale razmere za vse zaposlene. 4.1-69/2011

Natisni: