Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

24-urna zahtevana prisotnost v kadetnici šole za častnike ne pomeni kršitve pravice do svobode gibanja

Pobudnik, ki je zaposlen v Slovenski vojski, se trenutno šola v Šoli za častnike. Navaja, da v času šolanja za vse udeležence velja obvezna prisotnost v kadetnici v trajanju 24 ur dnevno. Izhodi so možni le ob predhodnem dovoljenju. Pobudnik navaja, da je s tem poseženo v pravico do svobode gibanja.

Pridobili smo pojasnila Ministrstva za obrambo RS (MORS). Razlog za stalno prisotnost v kadetnici, je v privajanju kandidatov na skupno življenje v enoti in v izredno zahtevnem delu prihodnih častnikov. Zaradi izjemno zahtevnega programa usposabljanja je medsebojno sodelovanje vseh kandidatov po načelu "vsi za enega, eden za vse" prvi pogoj za njegovo uspešno izvedbo. Kandidati prihajajo iz različnih okolij in imajo različna predznanja, pričakovanja in delovne navade. Delodajalec jih v okviru šolanja želi naučiti skupinskega dela ter pripraviti na to, da bodo znali vzdržati daljše odsotnosti od doma, vse v ozračju medsebojnega zaupanja in pomoči. Moč vsake vojaške enote je takšna, kot je moč njenega najšibkejšega člena in to ne sme biti častnik enote. Po mnenju MORS postati in biti častnik ni samo poklic, je tudi način življenja, česar se mora zavedati vsak kandidat za častnika in ta izziv sprejeti. Obveznost stalne prisotnosti v kadetnici je predpisana z Učnim programom šole za častnike Slovenske vojske. Posameznik se z napotitvijo in dokončanjem Šole za častnike, skladno z učnim programom, strinja že s podpisom pogodbe o zaposlitvi.

Stališče MORS smo ocenili za primerno, zato menimo, da z obvezno pristnostjo v kadetnici niso kršene pravice posameznikov in pobuda ni bila utemeljena. (4.3-24/2010)

Natisni: