Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Obisk Doma počitka Metlika

V okviru rednih obiskov domov za ostarele je Varuh obiskal Dom počitka Metlika (dom). Ogledali smo si razmere, v katerih živijo stanovalci in delajo zaposleni. Dom lahko sprejme 174 stanovalcev, prednost pa imajo občani Metlike. Teh je bilo ob Varuhovem obisku 173. Dom sicer sprejema upravičence iz vseh krajev Slovenije. Povprečna starost stanovalcev je 69 let pri moških in 79 pri ženskah. Dom ima tudi stanovanjsko skupnost v Čurilah. V domu je 40 dvoposteljnih sob, od teh jih ima šest lastno kopalnico s sanitarijami in majhno kuhinjo. 12 sob je enoposteljnih, 14 jih je triposteljnih, 8 pa štiri- in večposteljnih. V domu je tudi nekaj nadstandardnih sob, ki so prostornejše, imajo balkon, mini kuhinjo in kopalnico s prho. Oprema v teh sobah je novejša.

Dom ima poleg negovalnega tudi stanovanjski in varovani oddelek. V času našega obiska so bila v domu prosta tri mesta: dvoposteljna soba na negovalnem oddelku in postelja v dvoposteljni sobi v stanovanjski skupnosti v Čurilah. Oddelki, skupni prostori in sanitarije so bili čisti. Oddelki imajo čajne kuhinje, ki so namenjene tudi serviranju hrane slabše pokretnim stanovalcem, ki ne morejo v domsko jedilnico. Stanovalci, ki so nepokretni, dobijo hrano v sobi. Stanovalci, ki se hranijo v jedilnici, sedijo tako, da so skupaj tisti, ki imajo istovrstno dieto. Zaposleni se hranijo v isti jedilnici kot stanovalci, vendar ne sočasno z njimi. Čez dan je stanovalcem na razpolago čaj v čajnih kuhinjah. Stanovalci lahko pijačo kupijo v domski točilnici, v kateri pa razen točilnega pulta ni miz in stolov. Sklepamo, da je namenjena predvsem prodaji pijače, in ne druženju stanovalcev. V domu je tudi avtomat za kavo in tople napitke.

Prostor za delovno terapijo je v manjši sobi, ki je od vrha do tal založena z raznimi materiali, zato je po našem mnenju v njej prostora za največ tri do štiri osebe hkrati. Stanovalci imajo možnost izbire različnih aktivnosti (peka peciva, izdelava izdelkov iz lesa itd.). Pripravljajo tudi domsko glasilo, ki izhaja enkrat na leto.

Prostor za fizioterapijo je v prvem nadstropju. Dostop je prost, stanovalci pa lahko izbirajo aktivnosti, s katerimi se bodo ukvarjali. V prostoru je nekaj naprav za izvajanje fizičnih aktivnosti.

Štirikrat na teden v dom prihaja zdravnik iz zdravstvenega doma Metlika, dvakrat na mesec pa psihiater in enkrat fiziater. Izpostavljena je bila težava, da se zdravnik ponoči velikokrat ne odzove na nujni klic, ampak po telefonu daje navodila dežurni sestri. Tudi sicer odnosi z dežurnim zdravnikom niso najboljši, res pa je, da dom še ni vložil pisne pritožbe na njegovo ravnanje. Ob obisku smo vodstvu doma svetovali, naj se, če se bo takšno ravnanje dežurnega zdravnika nadaljevalo, s pisno pritožbo obrnejo na ZD Metlika.

V domu nismo opazili kadilnic. Stanovalci kadijo na hodnikih, s tem so cigaretnemu dimu izpostavljeni tudi drugi. Domu smo predlagali, naj uredi kadilnico. Splošna ocena je, da je dom urejen, kot to dopušča arhitektura zgradbe in okolice. Zaposleni se trudijo po svojih močeh, da bi se stanovalci počutili dobro. Izraženi pa so bili pomisleki, da svojci oddajo nekoga v dom prepričani, da so s tem opravili svojo dolžnost in da do tistega, ki bo nastanjen v domu, nimajo nobenih obveznosti. S tem vsa odgovornost pade na dom.

Nekoliko nas je presenetilo, da dom občasno sprejema v institucionalno varstvo tudi posameznike, ki so odvisni od alkohola in so zaradi tega v socialni ali stanovanjski stiski, sicer pa ne izpolnjujejo pogojev za sprejem. Odločitev je sprejemljiva, če ima dom proste zmogljivosti, sicer pa tega ne moremo sprejemati kot nekaj samo po sebi umevnega. 3.7-24/2009

Natisni: